Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους

ΝΕΑ

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους

ΝΕΑ

Οι τεχνολογίες που οδηγούν στα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι πολύ ακριβές. Και έτσι για αρκετό καιρό ακόμα θα αποτελούν και προνόμιο για πολύ λίγους.

Advertisement
Advertisement

Η τιμή των νέων αυτοκινήτων, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, έχει γενικά μειωθεί στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πραγματική τιμή ενός νέου αυτοκινήτου μειώθηκε κατά 10% από το 1998 έως το 2006, σε σχέση με το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η τάση αυτή διατηρήθηκε, εκτός από περιστασιακές διακυμάνσεις που οφείλονται σε διεθνή γεγονότα και στην εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η εμφάνιση διαφόρων μορφών αυτόνομων οχημάτων εγείρει ένα σημαντικό, συχνά παραγνωρισμένο ερώτημα: ποια θα είναι η τιμή τους;

Τα πλήρως αυτόνομα οχήματα αναμένεται να παρέχουν δυνατότητες παρόμοιες με αυτές των οχημάτων που οδηγούνται από τον άνθρωπο, και ακόμη περισσότερες.

Οι βελτιώσεις των δυνατοτήτων, ωστόσο, συνοδεύονται από σχετικό κόστος, το οποίο προέρχεται κυρίως από την ανάγκη για πρόσθετους αισθητήρες και εκτεταμένη υπολογιστική επεξεργασία.

Advertisement

Λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα ανάπτυξης, παραγωγής και συντήρησης αυτών των πολύπλοκων μηχανών, τα πλήρως αυτόνομα οχήματα είναι πιθανό να είναι πολύ ακριβά.

Παραδοσιακά, ένα σημαντικό μέρος της αξίας που συνδέεται με ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό προέρχεται από τις ικανότητες του οδηγού και την ανάγκη να κινείται συχνά.

Advertisement

Τα πλήρως αυτόνομα οχήματα, από την άλλη πλευρά, πρέπει να εκτελούν όλα τα καθήκοντα οδήγησης ανεξάρτητα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη τιμή.

Λόγω του αναμενόμενου υψηλού κόστους τους, τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα είναι πιθανό να λειτουργήσουν περισσότερο ως υπηρεσία παρά ως προσωπική ιδιοκτησία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, εκτός από τους πολύ πλούσιους, δεν θα θεωρούν πρακτικό να έχουν ακριβά αυτόνομα αυτοκίνητα να κάθονται ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άρα θα τα έχουν είτε όσοι έχουν πολλά χρήματα είτε μεγάλες εταιρίες για να μετακινούν πλούσιους πελάτες τους.

Advertisement

Η τεχνολογία ήταν και θα παραμείνει ένα πανάκριβο παιχνίδι για όσους βρίσκονται στον αφρό της εποχής τους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν στο να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους για πολύ καιρό ακόμα. Κάτι που μάλλον δεν μας χαλάει καθόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτόνομη οδήγηση: Γιατί οι οδηγοί θα είναι απαραίτητοι για καιρό ακόμα
Το αυτοκίνητο μας είναι «καρφί» της αστυνομίας!
Οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τα πάντα στην αυτοκινητοβιομηχανία