Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στον εισαγγελέα τρία τεράστια κυκλώματα διαφθοράς στα διπλώματα

Ελλάδα 10:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στον εισαγγελέα τρία τεράστια κυκλώματα διαφθοράς στα διπλώματα

ΝΕΑ

Στον εισαγγελέα τρία τεράστια κυκλώματα διαφθοράς στα διπλώματα

ΝΕΑ

Τρεις υποθέσεις που αφορούν σε μεγάλα κυκλώματα διαφθοράς και αφορούν σε διπλώματα οδήγησης έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρζτης.

Advertisement
Advertisement

Του Γιώργου Κ. Ανδρή (ga@newsauto.gr)

Ειδικότερα ο Υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου με θέμα τόνισε ότι: «Άμεση λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργήσατε και δεν διενεργούνται εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης. Έχω στα χέρια μου μια επίσημη, ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν θα την καταθέσω. Είναι στον Εισαγγελέα. Αφορά δύο κυκλώματα διαφθοράς που βρέθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Το ένα αφορά δεκαπέντε άτομα και το άλλο είκοσι πέντε άτομα. Υπήρχε και μια τρίτη υπόθεση, που διερευνάται επίσης, στην Αθήνα».

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης και παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί ενώ επίσης αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ηλικιωμένων οδηγών οι οποίοι δεν μπορούν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους.

Μάλιστα αναφερόμενους στους εξεταστές ο κ. Σπίρτζης δεν δίστασε να πει ότι οι «εξεταστές δεν έχουν καν την άδεια οδήγησης που εξετάζουν. Είναι τραγικό αυτό, αλλά έτσι είναι. Στοιχειωδώς δεν έχουν την κατηγορία της άδειας οδήγησης που εξετάζουν».

Επίσης ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι η διακοπή των εξετάσεων δεν αφορά την μηνιαία αποζημίωση των εξεταστών καθώς αυτή έχει προβλεφθεί στο νόμο αλλά στο γεγονός ότι κάποιοι αντιδρούν στην «έξωση» των εκπροσώπων της σχολής οδηγών από το αυτοκίνητο που γίνεται η εξέταση των υποψηφίων οδηγών.

Advertisement

 

«Big Brother»

Advertisement

Το νομοσχέδιο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων στον τρόπο εξέτασης.

Στη θεωρητική εξέταση μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η εισαγωγή κάμερας στις αίθουσες διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων. Τα δεδομένα ήχου και εικόνας θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία θα μπορεί να ανατρέχει ένα νεοσύστατο σώμα. Θα εδρεύει στο υπουργείο Υποδομών και θα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να επιβεβαιώνει την ορθότητα της διαδικασίας.

Η εισαγωγή κάμερας και μικροφώνων μέσα στα οχήματα των εξεταστών πραγματοποιείται με στόχο τη μαγνητοσκόπηση και την ηχογράφηση του συνόλου της εξέτασης, ενώ ταυτόχρονα, ο εκπαιδευτής εξέρχεται του οχήματος κατά τη διάρκειά της.

Advertisement

Όσον αφορά τη διαδικασία της δοκιμασίας προσόντων (πρακτικής εξέτασης) του υποψήφιου οδηγού, αυτή θα διενεργείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας (πορεία) θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης του υποψήφιου οδηγού. Εφόσον περάσει με επιτυχία αυτό το στάδιο, ο υποψήφιος εξετάζεται κατά το δεύτερο στάδιο στις υπόλοιπες δοκιμασίες (ελιγμοί κ.λπ.). Η εξέταση θα πραγματοποιείται σε διαφορετική ημέρα. Πέραν της διχοτόμησης της διαδικασίας, μία ακόμη καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι ο δάσκαλος οδήγησης βγαίνει εκτός οχήματος κατά την πρακτική εξέταση, τόσο στην πορεία όσο και στους ελιγμούς.

Έτσι οι σχολές οδήγησης θα πρέπει να εγκαταστήσουν μέσα στο όχημα σύνδεση με το Διαδίκτυο –ώστε να επιτυγχάνεται η διασύνδεση με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών– μικρόφωνο και κάμερα που να εικονίζει όλη τη καμπίνα του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση ανακοίνωσης σε ευδιάκριτο σημείο που να αναφέρει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται και η εικόνα και ο ήχος μεταδίδονται στο κέντρο ελέγχου.