Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο τραπέζι η παράταση εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2022!

Ελλάδα 2:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο τραπέζι η παράταση εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2022!

ΝΕΑ

Στο τραπέζι η παράταση εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2022!

ΝΕΑ

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο νέες πιθανές ημερομηνίες εξόφλησης καθώς θέλει να διευκολύνει τους πολίτες ενόψει των εορτών.

Advertisement
Advertisement

Στην παράταση της εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2022 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει δύο προτάσεις εκ των οποίων η μία αφορά σε παράταση της εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2022 έως την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 ενώ η δεύτερη και πιο γενναία αφορά στην εξόφλησή τους έως την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022. Να υπενθυμίσουμε πως όποια παράταση δοθεί στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022 η ίδια χρονική παράταση ισχύει και για την online κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρο στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 καθώς η τελική ημερομηνία εξόφλησή τους ορίστηκε για την 1η Μαρτίου 2021 μετά από δύο παρατάσεις!

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πληρώσουν μέχρι το τέλος της προθεσμίας τα Τέλη Κυκλοφορίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Συγκεκριμένα το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής στα Τέλη Κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας. Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως την ημερομηνία που θα ορίσει το ΥΠΟΙΚ.

Για παράδειγμα εάν το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας είναι 300 ευρώ, τότε το πρόστιμο ισούται με 300 ευρώ και το συνολικό κόστος των Τελών Κυκλοφορίας 2022 θα ανέρχεται σε 600 ευρώ!

Advertisement

Η εν λόγο διευκόλυνση δίδεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές των ιδιοκτητών που σχηματίζουν τόσο στα γκισέ των τραπεζών για την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι πάνω από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ώστε να γλιτώσουν από τεκμήρια, Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Advertisement

Συνολικά πάντως περίπου 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες, για να γλιτώσουν από τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε περίπτωση που το όχημα κινείται από κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.

Δηλαδή ένα στα πέντε οχήματα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ακινησία κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης!

Advertisement

Πως θα εκτυπώσετε τα Τέλη Κυκλοφορίας

Το φετινό ειδοποιητήριο, όπως έγινε και πέρυσι, που είναι διαθέσιμο από σήμερα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάντα και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από πέρυσι πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/mycar. Στη συνέχεια συμπληρώνετε τους κωδικούς σας που αφορά στην είσοδο στο Taxisnet και κατόπιν επιλέγετε την επιλογή: «Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη “Οχήματα”.

Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet”:

Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet”:

Αφού κλικάρετε την “Είσοδο”, θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας “Αναζήτηση” να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2022.

Πώς θα γλιτώσετε από Τέλη Κυκλοφορίας και τεκμήρια

Μόνο με την online κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να «γλιτώσει» από την καταβολή των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης.

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας MyCar όπου μπορεί να βρει κανείς και τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022.

Να υπενθυμίσουμε πως η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας εκπνέει μαζί με την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022. Οπότε αν δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022 τότε αυτομάτως δίδεται αντίστοιχη παράταση και στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται η κατάθεσή τους στην Εφορία. Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του –σε ακινησία– οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Προσοχή όμως γιατί αν διαπιστωθεί από τις Αρχές ότι το όχημα κυκλοφορεί ενώ βρίσκεται σε καθετώς ακινησίας με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Επίσης η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Που θα τα βρείτε και πως θα τα γλιτώσετε!
Μειώθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 στα τουριστικά λεωφορεία!
Οριστικό: Χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας, τελωνείο και Φόρο Πολυτελείας τα συγκεκριμένα IX