Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στη «φάκα» της ΕΛΑΣ οι σπείρες που είχαν ξαφρίσει τους επιβάτες στα ΜΜΜ

Ελλάδα 12:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στη «φάκα» της ΕΛΑΣ οι σπείρες που είχαν ξαφρίσει τους επιβάτες στα ΜΜΜ

ΝΕΑ

Στη «φάκα» της ΕΛΑΣ οι σπείρες που είχαν ξαφρίσει τους επιβάτες στα ΜΜΜ

ΝΕΑ

Εξαρθρώθηκαν 2 συμμορίες που διέπραξαν 160 κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Advertisement
Advertisement

Δύο συμμορίες τα μέλη των οποίων στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί και είχαν διαπράξει περισσότερες από 160 κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών από επιβάτες κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Ασφάλειας Αττικής.

Μάλιστα σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συνελήφθησαν 59 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εδώ και έξι μήνες, οι δράστες καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους τα χρήματα, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Τα μέλη των συμμοριών πήγαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων κυρίως τις πρωϊνές ή μεσημβρινές ώρες αιχμής και χωρίζονταν σε ομάδες έως 7 ατόμων. Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.

Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.

Advertisement

Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Advertisement

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 tablet, 5.975 ευρώ και 4 laptops, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

To online σύστημα μπλόκαρε τα Τελωνεία!

Πως υπολογίζονται οι δασμοί στα καινούρια ΙΧ – Αναλυτικά παραδείγματα

Παραδείγματα με τους νέους δασμούς στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ