Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Στάλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Ελλάδα 23:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στάλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

ΑΓΟΡΑ

Στάλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

ΑΓΟΡΑ

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει πλέον ο νόμος του Υπουργείου Μεταφορών με το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων…

Advertisement
Advertisement

Φρένο στην εξαπάτηση κυρίως των καταναλωτών από τους κάποιους επιτήδειους εμπόρους αυτοκινήτων θέλει να βάλει η Κυβέρνηση με την εφαρμογή του λεγόμενου ΜΕ.ΜΟ, του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων.

Σύμφωνα με το νόμο που είναι σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου οι εισαγωγείς έμποροι αλλά και ιδιώτες, θα πρέπει να δηλώνουν on line σε 20 ημέρες το όχημα που εισάγουν, ειδάλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) αποτελεί ένα σύστημα ελέγχου και αποτύπωσης της διαδικασίας εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων στην Ελλάδα. Στόχος είναι η διαφάνεια, ο έλεγχος των συναλλαγών και η προστασία του καταναλωτή.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οποιαδήποτε επιχείρηση που εισάγει μεταχειρισμένα οχήματα στην Ελλάδα έχει υποχρέωση να δηλώνει αυτά τα οχήματα στο Μ.Ε.Μ.Ο. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την εισαγωγή του οχήματος στη χώρα.

Σε περίπτωση παράβασης των παραπάνω, προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις. Τα πρόστιμα για τη μη δήλωση ή την εσφαλμένη δήλωση ενός οχήματος στο Μ.Ε.Μ.Ο. είναι αυστηρά και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ. Η επανάληψη τέτοιων παραβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο σημαντικές κυρώσεις, όπως η αναστολή ή ακόμη και η κατάργηση της άδειας εκμετάλλευσης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsauto, μετά από την διασταύρωση των στοιχείων με τα Τελωνεία, ήδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν χρεωθεί στα ΑΦΜ των επιχειρήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν και για τους ιδιώτες.

Advertisement

Τα πρόστιμα αυτά είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ δρομολογούνται ακόμα περισσότερα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μ.Ε.Μ.Ο. δεν είναι μόνο θέμα νομιμότητας, αλλά και προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών και της αγοράς γενικότερα. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ομαλότητας των συναλλαγών στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Advertisement

Και η Κυβέρνηση -με εργαλείο την ψηφιακή διακυβέρνηση- δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να λύσει αυτό το μεγάλο θέμα, που ταλανίζει την αγορά αυτοκινήτου δεκαετίες τώρα, με χιλιάδες αγοραστές εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να έχουν εξαπατηθεί.

Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε άμεσα…

 

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Μόνο με… ΜΕΜΟ η εισαγωγή μεταχειρισμένου
Γιάννης Ξιφαράς: Αλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ (+video)
Τα χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα γυρίζουν παντού