Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα μέτρα στήριξης και ο κλάδος του αυτοκινήτου

Ελλάδα 16:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα μέτρα στήριξης και ο κλάδος του αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Στα μέτρα στήριξης και ο κλάδος του αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Διαβάστε την αναλυτική λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΥΠΟΙΚ αλλά ποια είναι τα μέτρα στήριξης.

Advertisement
Advertisement

Ανακοινώθηκε η λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού – Οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, ακόμα και αν οι εκθεσεις είναι ανοικτές, αφού έχει καταμετρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η δραστική μειωση τζίρου. – Η λίστα είναι δυναμική και θα ανανεώνεται.

Στα μέτρα στήριξης εντάσσονται οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του αυτοκινήτου και των μεταφορών βάζοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία που είχαν κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι δεν ήθελαν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους ώστε να περιληφθούν στα μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού επισημαίνοντας μάλιστα πως η σχετική λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ: “Έγκλημα” για την οικονομία το κλείσιμο των εκθέσεων αυτοκινήτων

Advertisement

Πάντως η δημοσιοποίηση της λίστας που περιλαμβάνει και τις εκθέσεις αυτοκινήτων που παραμένουν ανοικτές δίνει πλέον το δικαίωμα σε όποιον θέλει να εξακολουθήσει να λειτουργεί κάτω από προϋποθέσεις το κατάστημά του ή να το κλείσει προσωρινά λαμβάνοντας εκείνος και οι υπάλληλοί του ότι ορίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης όσοι φώναζαν να κλείσουν οι εμπορίες αυτοκινήτων με πρόφαση τον κορωνοϊό τώρα που θα μπορούν να τις κλείσουν προσωρινά για όσο καιρό εκείνοι επιθυμούν ώστε να μην διαδοθεί μέσω της έκθεσής τους ο ιός…

Advertisement

Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι οφθαλμοφανές ότι όλη η «βαβούρα» που προκάλεσαν ήταν για να μην καταβάλλουν μισθούς στους υπαλλήλους τους και να μπορέσουν να ενταχθούν στα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Για να δούμε λοιπόν ποιες εκθέσεις αυτοκινήτων θα παραμείνουν κλειστές και ποιες θα ανοίξουν λόγω της ένταξης του κλάδου στα ευνοϊκά μέτρα…

Οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας από τον κλάδο του αυτοκινήτου και των μεταφορών που περιλαμβάνονται στα μέτρα είναι:

Advertisement

4511 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

4519 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων

4532 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4540 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους

4931 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

4932 Εκμετάλλευση ταξί

4939 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

5010 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

5030 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

5110 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

5222 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

5224 Διακίνηση φορτίων

5229 Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

7711 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

7734 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

7735 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών.

 

Τα μέτρα στήριξης

Την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι τα εξής:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα έχουν τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία θα είναι ακατάσχετη. Για όσους τελούν σε καθεστώς αναστολής και για τους επαγγελματίες που πλήττονται το κράτος λαμβάνει μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Τα 800 ευρώ θα δοθούν και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση λόγω των συνθηκών του κορονοϊού.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολο των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Λόγω των έκτακτων συνθηκών και του πλήγματος επιχειρήσεων, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μεταγενέστερα.

Οριζόντια αναστολή έως τις 31 Ιουλίου της πληρωμής φόρων και εισφορών, μέσω συγκεκριμένων ΚΑΔ, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α’ κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση.

Παραμένει το ισχύον καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020.

Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: “Πάρτι” της Τροχαίας στους άδειους δρόμους!

Παρατείνεται η ισχύς των ΚΤΕΟ – Αναβάλλονται οι εξετάσεις για δίπλωμα

Δείτε πως θα “σκοτώσετε” τον κορωνοϊό στο αυτοκίνητό σας!