Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα ηλεκτρικά οχήματα στρέφονται οι Δήμοι της χώρας

Ελλάδα 19:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα ηλεκτρικά οχήματα στρέφονται οι Δήμοι της χώρας

ΝΕΑ

Στα ηλεκτρικά οχήματα στρέφονται οι Δήμοι της χώρας

ΝΕΑ

Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει πολλές δημοτικές Αρχές στην ΕΕ για χρηματοδότηση ξεπερνούν ήδη τα 3 εκατ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Στα ηλεκτρικά οχήματα στρέφονται ολοένα και περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα θέλοντας και εκείνοι με το δικό τους τρόπο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων των κρατικών οχημάτων. Ήδη η Θεσσαλονίκη έχει καταθέσει αίτηση συμμετοχής για την χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων όπως και άλλοι δήμοι ενώ πρόσφατα η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκήρυξη ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την ενίσχυσης της ηλεκτροκινητικότητας με την προμήθεια τεσσάρων ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο διαγωνισμός θα γίνει με σφραγισμένες  προσφορές, ενώ η ανάδειξη αναδόχου του έργου θα γίνει με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Advertisement
Advertisement

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται μέχρι του ποσού 160  χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Αρκαδίας, έτους 2020 (Κ.Α.01.071 και Κ.Α.Ε. 9752.0003.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr (α/α ηλ. διαγωνισμού: 95813). Η κατάθεση προσφορών έχει ξεκινήσει από τις 7 Αυγούστου, ενώ η ημερομηνία  λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών είναι η 2α Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00. Η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί την 8η Σεπτεμβρίου 2020. ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00.

Advertisement

Για να προσδιοριστεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, θα αξιολογηθούν οι Τεχνικές και Οικονομικές προσφορές των προσφερόμενων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Στη δημοπρασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της διακήρυξης και καταθέσουν με την προσφορά τους τα δικαιολογητικά που προβλέπονται με βάση το Ν.4412/2016.

Η εγγύηση συμμετοχής ανέρχεται στο 2% της προεκτιμόμενης αξίας της σύμβασης άνευ ΦΠΑ. Το χρονικό διάστημα ισχύος της προσφοράς είναι 120 ημέρες από την επομένη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Advertisement

Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί (αποσφράγιση και αξιολόγηση προσφορών) από Τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 4024 (ΦΕΚ 226/Α’/27.10.2011) και των σχετικών εγκυκλίων & αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση αυτής.

Ποιοι Δήμοι στηρίζουν την ηλεκτροκίνηση                       

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους Δήμους που πρώτος αποφάσισε να προμηθευτεί ηλεκτρικά οχήματα καθώς στα τέλη του 2019 είχε ήδη καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μετά από πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Advertisement

Τα 50 οχήματα, 32 για τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και τα άλλα 18 για την Δημοτική Αστυνομία, αναμένεται να κοστίσουν 600.000 ευρώ, ενώ ο δήμος μέσω του παραπάνω προγράμματος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 550.000 ευρώ.

Εκτός από το δήμο της Θεσσαλονίκης αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις εγκρίθηκαν και για άλλους δήμους. Ειδικότερα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης χρηματοδοτείται με 325.000 ευρώ, ο δήμος Δέλτα με 150.000 ευρώ, ο δήμος Καλαμαριάς με 325.000 ευρώ, ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου με 325.000 ευρώ, ο δήμος Νεάπολης- Συκεών επίσης με 325.000 ευρώ, ο δήμος Παύλου Μελά με 325.000 ευρώ, ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη με 200.000 ευρώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 550.000 ευρώ. Η συνολική χρηματοδότηση ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Υπερήλικες «αυτοφοράκηδες»!

Δημοπρασία αυτοκινήτων από 300 ευρώ…

Βρετανία: «Πράσινες» πινακίδες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα