Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

SOS με τα ανοιχτά παράθυρα στο αυτοκίνητο

Ελλάδα 15:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SOS με τα ανοιχτά παράθυρα στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

SOS με τα ανοιχτά παράθυρα στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Με ιδιαίτερη έκπληξη είδαμε τα αποτελέσματα σχετικής παγκόσμιας έρευνας, αφού ανέτρεψε πολλά από όσα ξέραμε, η φανταζόμασταν…

Advertisement
Advertisement

Μεγάλη η έκπληξη λοιπόν, από την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο «Ερευνών Καθαρής Ατμόσφαιρας» του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια κίνησης σε ώρες αιχμής το πρωί και το απόγευμα, αλλά και σε μη ώρες αιχμής στη μέση της ημέρας.

Η μελέτη εξέτασε την ποσότητα αιωρούμενων σωματιδίων εντός του αυτοκινήτου κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες:
• Με κλειστά παράθυρα και ενεργή την ανακύκλωση αέρα από τον κλιματισμό
• Με κλειστά παράθυρα και ενεργό τον εξαερισμό
• Με ανοιχτά παράθυρα

Advertisement
Advertisement

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο κινείται με τα παράθυρα ανοιχτά, με 80% περισσότερα σωματίδια PM2.5 να εισέρχονται στο εσωτερικό σε σύγκριση με την περίπτωση που τα παράθυρα είναι κλειστά.

Κατά τις ώρες μη αιχμής, η παρουσία βλαβερών σωματιδίων μειώνεται δραματικά όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.
Ειδικότερα, σημειώθηκε μείωση κατά 91% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το πρωί και κατά 40% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το απόγευμα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα, ειδικά στις εθνικές οδούς, μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος λόγω της αλλαγής στην αεροδυναμική του.
Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν συστήματα προειδοποίησης που ενημερώνουν τον οδηγό να κλείσει τα παράθυρα για βέλτιστη κατανάλωση καυσίμων και μείωση των εκπομπών ρύπων…

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Δε θα πιστέψετε πόσα φανάρια έχει η Αττική
Προσοχή: Θύματα ληστείας στα φανάρια με υαλοκαθαριστήρες
SOS: Ξεχασμένο μωρό στο αυτοκίνητο