Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκ προκαλούν οι φόροι της βενζίνης στην Ελλάδα…

Ελλάδα 22:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σοκ προκαλούν οι φόροι της βενζίνης στην Ελλάδα…

ΝΕΑ

Σοκ προκαλούν οι φόροι της βενζίνης στην Ελλάδα…

ΝΕΑ

Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι πολύ ψηλές και από τις ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
Advertisement

Αν συνυπολογίσουμε και τους μισθούς τότε συμπεράνουμε πως τα καύσιμα τα οποία είναι είδος πρώτης ανάγκης πωλούνται στη χώρα μας σε τιμή… χρυσού.

Για κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης που βάζουμε στο όχημά μας σχεδόν 1 ευρώ πάει σε φόρους… Πριν από μερικούς μήνες οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων είχαν ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σήμερα κυμαίνονται κοντά στο 1.80 ευρώ. Το σίγουρο είναι πως οι τιμές είναι πολύ μεγάλες και επιβαρύνουν σημαντικά κάθε μήνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ποιος όμως ευθύνεται για το υψηλό κόστος στις τιμές των καυσίμων; Πώς μοιράζεται η «πίτα» για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε στα καύσιμα; Η συνηθισμένη απάντηση έχει να κάνει με τις εταιρείες που εμπορεύονται καύσιμα και πως αυτές εισπράττουν υπέρογκα ποσά. Ωστόσο η αλήθεια κρύβεται αλλού και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε επίσημα στοιχεία που υπάρχουν.

Advertisement
Advertisement

Όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο… καλύτερα (για το Κράτος)

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του ΥΠ.ΑΝ. αλλά και τις τιμές προμήθειας εμπορικών εταιρειών, τα αποτελέσματα προκαλούν πονοκέφαλο. Για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2023 έως και τις 15 Ιουλίου 2023, οι φόροι (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) για την 95άρα αμόλυβδη βενζίνη κυμάνθηκαν μεταξύ 50-60%.

Από εκεί και πέρα το 30-47% αφορά στο κόστος του προϊόντος των εμπορικών εταιρειών το οποίο διαμορφώθηκε με βάση τις διεθνείς τιμές. Τέλος το μικτό περιθώριο κέρδους, δηλαδή των ελληνικών εταιρειών πετρελαιοειδών και πρατηριούχων κυμάνθηκε μεταξύ 3-9%.

Advertisement

Στην πράξη το Κράτος εισέπραξε το μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 50%) της τελικής τιμής, η «μαμά» εταιρεία σχεδόν το 40% και οι υπόλοιποι ούτε το 9% (στην καλύτερη περίπτωση). Αυτό σημαίνει πως αν η φορολογία έπεφτε ένα 10%, τότε το κόστος των καυσίμων σήμερα θα ήταν κοντά στο 1.5-1.6 ευρώ ανά λίτρο.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Advertisement

Πώς μοιράζονται τα χρήματα ανά λίτρο (με τιμή 1.80);
Κράτος μέσω φόρων: 0.90 έως 1.01 ευρώ
Πετρελαϊκή εταιρεία (μαμά): από0.72 έως 0.85
Ελληνική εταιρεία & Πρατήριο: από 0.05 έως 0.11
*Αφορά το διάστημα Ιουν.-Αυγ. 2023

 

 

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο κοστίζει η ρεζέρβα του Tesla Cybertruck;
Οι τιμές του νέου Ford Kuga στην Ελλάδα!
Σωρεία συλλήψεων οδηγών – Κατασχέθηκαν και αυτοκίνητα