Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda: Πως να ταξιδεύετε με ασφάλεια

Ελλάδα 16:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Skoda: Πως να ταξιδεύετε με ασφάλεια

ΝΕΑ

Skoda: Πως να ταξιδεύετε με ασφάλεια

ΝΕΑ

Τα μεγάλα ταξίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμη και για έμπειρους οδηγούς. Ωστόσο, εάν αποκτήσετε κάποιες καλές οδικές συνήθειες, ή ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές από τους τεχνικούς της Skoda θα είστε πιο ασφαλείς και πιο ήρεμοι στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Η πρόβλεψη, η συμμετοχή, η συγκέντρωση και ο καλός σχεδιασμός είναι οι βασικές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι, είτε το ταξίδι μπροστά μας είναι μακρύ είτε μικρό.

Αλλά για τις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, είτε η διαδρομή είναι οικεία, είτε είναι καινούργια, ο καλός προγραμματισμός είναι διπλά σημαντικός. Με την βοήθεια των μηχανικών της Skoda μαθαίνουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε το ταξίδι των διακοπών μας με ασφάλεια και να οδηγούμε χωρίς να βασιζόμαστε απόλυτα στα ηλεκτρονικά βοηθήματα του αυτοκινήτου μας

Πρόβλεψη/οργάνωση

Advertisement
Advertisement

Σκεφτείτε προσεκτικά το ταξίδι και οργανώστε το, ξεκινώντας από την ώρα που θέλετε να ξεκινήσετε. Προγραμματίστε τα διαλείμματα σας. Ρίξτε μια ματιά στη διαδρομή και τη γύρω περιοχή σε έναν χάρτη πριν πάτε. «Αν συμβεί κάτι απροσδόκητο και πρέπει να κάνετε παράκαμψη, ας πούμε, θα αισθανθείτε λιγότερο ανασφαλείς ή αβέβαιοι εάν έχετε μελετήσει εκ των προτέρων τη διαδρομή», λέει ο Karel Mulac, επικεφαλής της Ομάδας Ασφάλειας της Κυκλοφορίας (Traffic Safety Team) της Skoda Auto. Επιπλέον ρίξτε μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού πριν από μεγάλα ταξίδια, ώστε να μην σας αιφνιδιάσουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην είστε κουρασμένοι όταν ξεκινάτε το ταξίδι. Ένας κουρασμένος οδηγός είναι ένας επικίνδυνος οδηγός. Αν είστε ξύπνιοι, εργάζεστε για 18 ώρες και ξεκινήσετε το ταξίδι σας,  οι αντιδράσεις σας είναι σαν να πίνετε ένα ποτό κάθε μισό χιλιόμετρο. Το Microsleep (αν μισοκοιμάστε ενώ οδηγείτε) είναι ένας μεγάλος κίνδυνος και για εσάς αλλά και για τους άλλους. «Αν δεν είστε πρωινοί τύποι, μην ξεκινάτε μεγάλα ταξίδια πολύ νωρίς ή αν κοιμάστε συνήθως νωρίς, μην προγραμματίσετε ένα ταξίδι αργά το βράδυ », λέει ο Karel Mulac.

Advertisement

Τα ατυχήματα που προκαλούνται από τον ύπνο συχνά συμβαίνουν με υψηλή ταχύτητα, επομένως οι συνέπειες είναι σοβαρές. Πολλά αυτοκίνητα έχουν συστήματα προειδοποίησης κόπωσης οδηγού. «Εάν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο και σας προειδοποιεί πως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα μην το αγνοήστε», συμβουλεύει ο Mulac.

Ηλεκτρονικά βοηθήματα: Αίσθηση ψευδούς ασφάλειας ή πραγματική βοήθεια;

Advertisement

Oι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για τα αυτοκίνητά τους, και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Μάθετε για τις τεχνολογίες, που προσφέρει το αυτοκίνητό σας και χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες υποβοήθησης κίνησης όπως: Το adaptive speed control, ή το Travel Assist , που σας ενημερώνουν ποιο είναι το όριο ταχύτητας στο σημείο, που κινείστε. «Ακόμη και ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να παραβλέψει κάποιες πληροφορίες από το περιβάλλον του, και οι λειτουργίες υποβοήθησης οδήγησης μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Όμως τα συστήματα αυτά πρέπει να λειτουργούν επικουρικά και είναι λάθος να βασιζόμαστε σε αυτά – θυμηθείτε, βοηθούν, και δεν κάνουν την οδήγηση αντί για εσάς», προειδοποιεί ο Karel Mulac.

Ελαφριά γεύματα και podcast

Ότι τρώτε ή πίνετε πριν και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορεί να επηρεάσει την κατάστασή σας, ακόμη και να σας φέρει κόπωση. Η πείνα επηρεάζει τη διάθεσή σας και την ικανότητα εστίασης, οπότε δεν πρέπει να οδηγείτε με άδειο στομάχι. «Πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προτιμήστε ελαφριά, εύπεπτα τρόφιμα που δεν κάνουν το σώμα να δουλεύει σκληρά και το κουράζουν», συμβουλεύει ο Mulac. Πίνετε άφθονα υγρά, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης (ακόμα και αν είστε στο σπίτι στον καναπέ σας).

Advertisement

Η ακρόαση podcast θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους

Παρόλο που η συγκέντρωση στην οδήγησή είναι ζωτικής σημασίας για μεγάλα ταξίδια, υπάρχει κάτι, που φαινομενικά δείχνει πως θα σας αποσυντονίσει ενώ δουλεύει διαφορετικά. «Τα μεγάλα ταξίδια μπορεί να είναι μονότονα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση. Το να ακούτε ραδιόφωνο ή έναν συνομιλητή μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και όχι να σας αποσπάσει την προσοχή», λέει ο Mulac.

 

Εάν ακούτε μουσική, μην επιλέξετε κάτι πολύ χαλαρωτικό. Η ακρόαση ακουστικών βιβλίων ή διαφόρων podcast μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο για να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια ή κάποιες αφηγήσεις μέσω Bluetooth, από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σας.

Νυχτερινή οδήγηση

Η νυχτερινή οδήγηση, απαιτεί συγκεκριμένη πειθαρχία. Η κίνηση είναι λιγότερη τη νύχτα, αλλά η ορατότητα είναι πολύ χειρότερη. Τα μοντέρνα αυτοκίνητα με σύγχρονα φωτιστικά σώματα βοηθούν πολύ, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές για να διευκολύνετε τη νυχτερινή οδήγηση. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα φώτα στην μεγάλη σκάλα, αλλάζοντας αμέσως στην μεσαία μόλις δείτε ένα επερχόμενο αυτοκίνητο ή πλησιάζετε άλλο από πίσω. Τα σύγχρονα φώτα LED Matrix είναι μια μεγάλη βοήθεια – μπορούν να μειώσουν αυτόματα τμήματα, που θα μπορούσαν να θαμπώσουν άλλους οδηγούς.

 

Για να μην σας θαμπώνουν τα άλλα αυτοκίνητα, μην κοιτάτε κατευθείαν τους προβολείς τους. «Προσπαθήστε να κατευθύνετε το βλέμμα σας στη δεξιά άκρη του δρόμου», συνιστά ο Karel Mulac και προσθέτει: “Η περιφερειακή σας όραση σάς επιτρέπει να οδηγείτε κανονικά σε τέτοιου είδους καταστάσεις και τα μάτια σας δεν ταλαιπωρούνται από την λάμψη των φώτων των επερχόμενων αυτοκινήτων”.

Τι να κάνετε

Πριν ξεκινήσετε για κάποιο απομακρυσμένο προορισμό, σκεφτείτε, προετοιμαστείτε και σχεδιάστε. Προσπαθήστε να πάρετε μια βασική ιδέα της διαδρομής, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκουραστεί καλά και εκμεταλλευτείτε τις λειτουργίες του αυτοκινήτου σας που μπορεί να μην χρησιμοποιείτε πολύ, αλλά μπορεί να σας βοηθήσουν σε μεγάλα ταξίδια. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτάσετε ασφαλείς και υγιείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Skoda: Νέο infotainment από το 2021

Το πρώτο ηλεκτρικό Skoda ήταν το 1939