Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda Enyaq: Το πρώτο ηλεκτρικό στην Ελλάδα με… κοτσαδόρο (+video)

Ελλάδα 4:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Enyaq: Το πρώτο ηλεκτρικό στην Ελλάδα με… κοτσαδόρο (+video)

ΝΕΑ

Skoda Enyaq: Το πρώτο ηλεκτρικό στην Ελλάδα με… κοτσαδόρο (+video)

ΝΕΑ

Παρακολουθήστε στο αποκλειστικό video του NewsAuto πώς γίνεται η τοποθέτηση εργοστασιακού κοτσαδόρου σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τι χρειάζεται, πόσο κοστίζει, τι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν…

Advertisement
Advertisement

Μπορεί για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών οχημάτων ο… κοτσαδόρος να μην είναι απαραίτητος αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 300.000 τρέιλερ.

Μάλιστα και όπως θα έχετε ενημερωθεί από το Newsauto, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαδικασία για την κυκλοφορία των ρυμουλκούμενων οχημάτων, όπου προβλέπει τη χορήγηση ανεξάρτητης άδειας αλλά και πινακίδων κυκλοφορίας.

Με τον αριθμό των τρέιλερ να είναι ιδιαίτερα υψηλός αντιλαμβανόμαστε πως ο Έλληνας έχει ιδιαίτερη σχέση με τα τρέιλερ που χρησιμοποιεί για να μεταφέρει οχήματα, σκάφη κ.ά. Για να το πετύχει θα πρέπει το όχημα που έχει στην κατοχή του να μπορεί να πραγματοποιήσει ασφαλή έλξη, ενώ η τοποθέτηση και του κοτσαδόρου να έχει γίνει με προδιαγραφές ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Ηλεκτρικό με… κοτσαδόρο;

Στην εποχή που βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, η λέξη κοτσαδόρος σε ηλεκτρικό όχημα δεν θα μπορούσε να λείπει. Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto, υπάρχει στην Ελλάδα ένα ηλεκτρικό Nissan Leaf πρώτη γενιάς που φέρει κοτσαδόρο. Ο συγκεκριμένος έχει τοποθετηθεί για να μεταφέρει σχάρα ποδηλάτων και όχι για να έλκει τρέιλερ.

Ποιο είναι άραγε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα (καταγεγραμμένο) που φέρει εργοστασιακό κοτσαδόρο; Η απάντηση ακούει στο όνομα Skoda Enyaq, το οποίο σύμφωνα με το εργοστάσιο έχει ελκτική δύναμη που αγγίζει τα 2.000 κιλά. Το εν λόγω μοντέλο ανήκει στην κατηγορία των SUV και μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε και… επίσημα το πρώτο ηλεκτρικό στην Ελλάδα που εφοδιάστηκε με κοτσαδόρο για να μπορεί να τραβά τρέιλερ.

Χρόνος τοποθέτησης – Κόστος

Advertisement

Όπως θα δείτε και στο σχετικό video, η τοποθέτηση γίνεται βάσει εργοστασιακών προδιαγραφών, καθώς θα πρέπει να τηρούνται όλα τα θέματα ασφαλείας. Επιπλέον η εργασία θα πρέπει να γίνεται με οδηγίες που δίνει η ίδια η εταιρεία, έτσι ώστε να μην αλλάζει η συμπεριφορά του οχήματος, ενώ ακόμα και το σφίξιμο βιδών γίνεται με συγκεκριμένη δύναμη.

Η διαδικασία διαρκεί 2-3 ώρες ενώ αν χρειάζεται να τοποθετηθεί και καλωδίωση ο χρόνος αυξάνεται επιπλέον 1-2 ώρες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να ενημερωθεί και το λογισμικό του Enyaq προκειμένου όταν γίνεται η έλξη να αλλάζει και η συμπεριφορά του οχήματος. Να σημειώσουμε πως το κόστος τοποθέτησης του εργοστασιακού κοτσαδόρου στο Skoda Enyaq αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Δοκιμή αυτονομίας

Advertisement

Αυτό που μένει να μάθουμε είναι κατά πόσο αλλάζει η αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος με κοτσαδόρο. Μία απάντηση που θα πάρουμε σύντομα με την πρώτη δοκιμή…

 

Παρακολουθήστε το σχετικό video:

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και άλλη αναβολή για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple
Πήρε εμπρός το εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο
BMW i4 eDrive40 & i4 M50: Πρώτη επαφή στην Ελλάδα (+video)