Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Alain Favey: «Η Peugeot θα πουλάει 1,5 εκατ. αυτοκίνητα μέχρι το 2030»

Ελλάδα 20:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
        string(103) "Alain Favey: «Η Peugeot θα πουλάει 1,5 εκατ. αυτοκίνητα μέχρι το 2030»"
    

Alain Favey: «Η Peugeot θα πουλάει 1,5 εκατ. αυτοκίνητα μέχρι το 2030»

ΝΕΑ

To newsauto.gr συζητά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Peugeot, Alain Favey, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Ελλάδα για την πορεία της μάρκας, τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και τη σημασία της ελληνικής αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Η επίσκεψη του CEO της Peugeot στη χώρα μας μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την τρίτη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά για τη γαλλική φίρμα, με μερίδιο περίπου 8% και σταθερή παρουσία στη δεύτερη θέση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.

Δεν έκρυψε μάλιστα τη συναισθηματική του σύνδεση με τη χώρα, θυμίζοντας ότι πριν από δεκαετίες είχε εργαστεί για τη Citroën Ελλάδας, γνωρίζοντας από κοντά την ελληνική πραγματικότητα της αυτοκίνησης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το στρατηγικό πλάνο της Peugeot έως το 2030. Ο Favey αποκάλυψε ότι ο στόχος είναι η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων από 1,1 σε 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως, με την Ευρώπη να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη.

Advertisement
Advertisement

Η Peugeot σχεδιάζει να λανσάρει δώδεκα νέα μοντέλα μέσα στα επόμενα χρόνια, επενδύοντας αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση. Η αρχή θα γίνει με τη νέα γενιά του E-208, που θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Stellantis και έχει σχεδιαστεί εξαρχής για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Favey ξεκαθάρισε ότι η Peugeot παράλληλα με την πορεία της προς τον εξηλεκτρισμό επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον premium προσανατολισμό της. Όπως εξήγησε, η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στην αξία και όχι απλώς στον όγκο πωλήσεων.

«Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε η φθηνότερη επιλογή της αγοράς», ήταν το βασικό μήνυμα, με τον ίδιο να επιμένει πως η Peugeot θέλει να ξεχωρίζει μέσα από τρία βασικά στοιχεία: τον σχεδιασμό, την διακριτή οδηγική εμπειρία και την ποιότητα.

Advertisement

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο design των μοντέλων της μάρκας, θεωρώντας ότι αποτελεί πλέον βασικό λόγο επιλογής ενός Peugeot απέναντι ακόμη και σε premium γερμανικές μάρκες. «Δείτε τι έγινε με το νέο 3008 το οποίο πέτυχε να δημιουργήσει μια ισχυρή αισθητική ταυτότητα που συγκινεί το κοινό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Peugeot συνεχίζει να εξελίσσει το περίφημο i-Cockpit, το οποίο χαρακτήρισε ως θεμελιώδες στοιχείο της διαφορετικής οδηγικής εμπειρίας που προσφέρει η μάρκα. «Οι επόμενες γενιές μοντέλων θα ενσωματώνουν τεχνολογίες όπως steer-by-wire και το νέο HyperSquare, [Σ.σ: το ηλεκτρονικό τιμόνι τύπου yoke, το οποίο δεν έχει μηχανική σύνδεση με τους τροχούς, αλλά λειτουργεί μέσω τεχνολογίας steer-by-wire], οδηγώντας την εμπειρία οδήγησης σε ακόμη πιο φουτουριστική κατεύθυνση».

Advertisement

Ο τρίτος πυλώνας είναι η ποιότητα, τόσο στο προϊόν όσο και στις υπηρεσίες. Ο Favey παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα αξιοπιστίας, ωστόσο τόνισε πως αυτά έχουν αντιμετωπιστεί και ότι η Peugeot βρίσκεται πλέον σε επίπεδο ποιότητας αντάξιο των φιλοδοξιών της.

Εξήρε επίσης το δίκτυο της ελληνικής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η εξυπηρέτηση πελατών κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του για την Κίνα και τη συνεργασία της Peugeot με τη Dongfeng. Ο Favey ξεκαθάρισε ότι τα μοντέλα που αναπτύσσονται εκεί δεν προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά για άλλες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει ζήτηση για μεγαλύτερα SUV και πολυτελή ηλεκτρικά μοντέλα.

Advertisement

Η Peugeot αξιοποιεί την κινεζική τεχνογνωσία σε τομείς όπως οι μπαταρίες, τα συστήματα υποβοήθησης και οι ηλεκτρικές πλατφόρμες, διατηρώντας όμως την σχεδιαστική της ταυτότητα.

Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «η Κίνα λειτουργεί περισσότερο ως τεχνολογικό εργαστήριο και ως βάση ανάπτυξης για αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Μέση Ανατολή, η Λατινική Αμερική και η Ασία».

O Γάλλος CEO είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ηλεκτροκίνηση. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου η αύξηση της τιμής των καυσίμων και τα κρατικά κίνητρα έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για ηλεκτρικά μοντέλα:

«Τον Απρίλιο πάνω από το 60% των ιδιωτικών παραγγελιών στη Γαλλία αφορούσε EV, στοιχείο που δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η αγορά όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες».

Θεωρεί επίσης ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώσουν δραστικά το κόστος κτήσης τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τα EV πιο προσιτά ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σε ερώτηση του Newsauto για την επικείμενη βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «made in Europe» γύρω από την αυτοκινητοβιομηχανία και την ηλεκτροκίνηση, o Alain Favey παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για όλους τους ευρωπαίους κατασκευαστές, ωστόσο απέφυγε να δώσει απόλυτες απαντήσεις, εξηγώντας πως οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Stellantis και όχι αποκλειστικά από την Peugeot.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα ενισχύει την τοπική παραγωγή και θα προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών απέναντι στην πίεση που δέχονται κυρίως από τους κινέζους κατασκευαστές.

Τόνισε όμως ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», υπονοώντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι κανονισμοί, τα κριτήρια και τα κίνητρα.

Όπως εξήγησε, η Stellantis ήδη προετοιμάζει τις επόμενες πλατφόρμες και τα νέα μοντέλα της ώστε να ανταποκρίνονται στα μελλοντικά ευρωπαϊκά πρότυπα, είτε αυτά αφορούν την προέλευση των εξαρτημάτων είτε την παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών συστημάτων εντός Ευρώπης.

Ο Favey άφησε να εννοηθεί ότι η Peugeot βλέπει θετικά μια πιο «ευρωπαϊκή» προσέγγιση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αρκεί αυτή να εφαρμοστεί με τρόπο που να ενισχύει –και όχι να περιορίζει– την ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστών της ηπείρου.

Αναπόφευκτα, η κουβέντα στράφηκε και στις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στη Stellantis. Με μάρκες όπως η Opel, η FIAT και η Citroën να χρησιμοποιούν κοινές πλατφόρμες και τεχνολογίες, ο Favey ρωτήθηκε πώς η Peugeot θα διατηρήσει τον διακριτό της χαρακτήρα.

Η απάντησή του ήταν σαφής: «Οι τεχνολογίες μπορεί να είναι κοινές, όμως η εμπειρία, το στήσιμο, η σχεδίαση και η φιλοσοφία παραμένουν διαφορετικά. Η Peugeot δεν θέλει να μιλά κυρίως για πρακτικότητα ή απλότητα, αλλά για συναίσθημα, design και οδηγική αίσθηση».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα επερχόμενα σπορ ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας, τα οποία –παρότι βασίζονται σε κοινή τεχνολογία– θα έχουν εντελώς διαφορετικό οδηγικό χαρακτήρα από αντίστοιχα μοντέλα άλλων brands του ομίλου.

Συνολικά, η εικόνα που επιχείρησε να περάσει ο Alain Favey ήταν αυτή μιας Peugeot που θέλει να εξελιχθεί σε ακόμη πιο επιθυμητή, τεχνολογικά προηγμένη και premium μάρκα, χωρίς να χάσει τη γαλλική της ταυτότητα.

Με αιχμή την ηλεκτροκίνηση, αλλά και με έμφαση στο design, στην ποιότητα και στην οδηγική εμπειρία, η Peugeot δείχνει αποφασισμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή της αυτοκίνησης.