Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Ήρθε και στην Ελλάδα!

Ελλάδα 11:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Ήρθε και στην Ελλάδα!

ΝΕΑ

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Ήρθε και στην Ελλάδα!

ΝΕΑ

Ο θάνατος του μωρού στην Άρτα που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Advertisement
Advertisement

Με τον τραγικό θάνατο του μωρού στην Άρτα ήρθε στο προσκήνιο το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome) που στην ουσία είναι άγνωστο στη χώρα μας.

Είναι οι περιπτώσεις αυτές, όπως στην Άρτα, που βγαίνει κανείς από το αυτοκίνητο και ξεχνά πως στο πίσω κάθισμα μπορεί να βρίσκεται το παιδί του -ειδικά αν είναι μωρό και π.χ. κοιμάται- ή κάποιο κατοικίδιο.

Αυτό με βάση τις έρευνες γίνεται όταν ακολουθείται μια ρουτίνα και κάνει κανείς κινήσεις και εργασίες με την «κινητική μνήμη». Χωρίς να σκέφτεται δηλαδή, οπότε έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις μελλοντικές του εργασίες και υποχρεώσεις.

Advertisement
Advertisement

Τότε είναι που βγαίνει από το αυτοκίνητο, κλειδώνει και έχει διαγράψει από τη μνήμη του το μωρό ή το ζωάκι που βρίσκονται στο πίσω κάθισμα. Τα οποία εγκλωβίζονται και εκτίθενται, αν η παρουσία τους εντός αυτοκινήτου δεν γίνει άμεσα αντιληπτή, σε μεγάλο κίνδυνο. Ο οποίος όπως είδαμε μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή τους.

Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνει υπερβολικά τη θερμοκρασία εντός αυτοκινήτου. Που οδηγεί το παιδί -και το ζωάκι, συνήθως σκυλάκι, φυσικά- σε υπερθερμία και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε μιας και το σώμα ενός μικρού παιδιού θερμαίνεται έως και 5 φορές πιο γρήγορα από αυτό ενός ενήλικα.

Advertisement

Μπορεί όπως είπαμε το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού να είναι άγνωστο τη χώρα μας αλλά στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε αυτό.

Φυσικά το ζήτημα είναι γνωστό και στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και έτσι κάποια καινούργια μοντέλα έχουν ένα είδος υπενθύμισης. Έτσι μόλις ο οδηγός σβήσει το σύστημα πρόωσης εμφανίζεται ένα μήνυμα στον πίνακα οργάνων που του υπενθυμίζει να ελέγξει το πίσω κάθισμα για την ύπαρξη ατόμων και ζώων. Ή ακόμα και αντικειμένων προκειμένου να μη γίνει στόχος κλοπής.

Advertisement

Μια από τις πρώτες εταιρείες που το εφάρμοσαν αυτό ήταν η Hyundai και η άποψή μας είναι πως πρέπει να γίνει στάνταρ σε όλα ανεξαιρέτως τα καινούργια μοντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ευρώπη: Ένα παιδικό χωριό χάνεται κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης
Γιατί δεν πρέπει να μένουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι;
Αερόσακος: Τώρα και στα παιδικά καθίσματα (+video)