Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsautoCHOICE

ΝΕΑ

Σε ποια χώρα της ΕΕ ζητούνται επειγόντως οδηγοί!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα απουσίας των οδηγών από το σπίτι αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα εισόδου στον κλάδο.

Τεράστια έλλειψη σε οδηγούς καταγράφεται στην Ισπανία γεγονός που σημαίνει ότι μία στις πέντε θέσεις παραμένουν κενές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU) που προέκυψαν από σχετική έρευνα μεταξύ 202 εταιρειών που διαχειρίζονται φορτηγά, λεωφορεία και πούλμαν αποκαλύφθηκε ότι η οξεία έλλειψη οδηγών αναμένεται να κλιμακωθεί στην Ισπανία μέσα στα επόμενα χρόνια και να ανέλθει στο 18% έως το 2020.

Επίσης παρόμοιες τάσεις καταγράφονται σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Βρετανία.

Στην Ισπανία, η οξεία έλλειψη αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια και είναι πιθανό η έλλειψη οδηγών να αγγίξει το 30% αν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι κανονισμοί είναι εν μέρει υπεύθυνοι γι ‘αυτό καθώς η ελάχιστη ηλικία για να γίνει κανείς οδηγός λεωφορείου στην Ισπανία είναι τα 24 έτη, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως το Βέλγιο) οι νέοι μπορούν να εισέλθουν στο επάγγελμα ήδη από την ηλικία των 18 ετών.

Επίσης, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες οδηγοί αποτελούν μόλις το 3% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ οι νέοι (ηλικίας 25 ετών και κάτω) αποτελούν μόνο το 5%. Οι operators προσπαθούν να αντιστρέψουν την εν λόγω τάση, ωστόσο αυτή τη στιγμή ο μέσος Ισπανός επαγγελματίας οδηγός είναι άνδρας ηλικίας 46 ετών.

Εγκύκλιος για γυρισμένα χιλιόμετρα: Στον Εισαγγελέα μόνο κατόπιν απαίτησης!

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, η Esther Visser, διευθύντρια Κοινωνικών Υποθέσεων της IRU, δήλωσε «Η κατάσταση στην Ισπανία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που συναντούμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για να καλύψουν τη ζήτηση και το πρόβλημα αυξάνεται ταχύτατα, καθώς έμπειροι επαγγελματίες εγκαταλείπουν τη βιομηχανία και δεν αντικαθίστανται. Πρόκειται για ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος αποτελεί ζωτική πηγή της ισπανικής κινητικότητας και της οικονομίας. Αν δεν αναστρέψουμε σύντομα την κατάσταση, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην μεταφορά αγαθών και ανθρώπων σε ολόκληρη την Ισπανία, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, επιχειρήσεις και κοινότητες».

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης οδηγών, η IRU δρομολόγησε επίσης μια νέα υπηρεσία πιστοποίησης οδηγών σε συνεργασία με την ALSA , ηγετική εταιρεία στον τομέα των οδικών μεταφορών επιβατών της Ισπανίας. Με βάση μια αντικειμενική αξιολόγηση δεξιοτήτων, το πρόγραμμα πιστοποίησης αποσκοπεί στο να αποδείξει τον επαγγελματισμό των οδηγών, να παράσχει χρήσιμες γνώσεις και να καλλιεργήσει μια συνεχή βελτίωση μέσα από συνεχή αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης: 6 προσιτά μικρά diesel που δεν «καίνε»

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto