Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε πανδημία εξελίσσεται η κλοπή καταλυτών

Ελλάδα 7:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε πανδημία εξελίσσεται η κλοπή καταλυτών

ΝΕΑ

Σε πανδημία εξελίσσεται η κλοπή καταλυτών

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν δώσει οι αρχές στην Αγγλία, το 2019 τα κρούσματα κλοπής καταλύτη από αυτοκίνητα ήταν 6 φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά του 2018, φτάνοντας τις 13.000.

Advertisement
Advertisement

Οι κλοπές καταλυτικών μετατροπέων στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν έξι φορές πέρσι σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Υπήρξαν σχεδόν 13.000 καταγεγραμμένες κλοπές καταλυτικών μετατροπέων το 2019, σε σύγκριση με τα μόλις (!) 2.000 περιστατικά το 2018. Τα δεδομένα – τα οποία κοινοποιήθηκαν από τις αρχές στην Αγγλία, στο πλαίσιο έρευνας από το BBC Radio 5 Live, αποκάλυψαν ότι οι αυτοκινητιστές στο Λονδίνο ειδικότερα, ήταν αυτοί που είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα αυτού του είδους κλοπής.

Advertisement
Advertisement

Ακόμη πιο σοκαριστική ήταν η αποκάλυψη ότι υπήρξαν κρούσματα κλοπών καταλυτικών μετατροπέων από αυτοκίνητα εργαζομένων του δημοσίου συστήματος υγείας, τα οποία είχαν και τη σχετική σήμανση, ενώ ήταν παρκαρισμένα έξω από νοσοκομεία. Οι κλεμμένοι καταλυτικοί μετατροπείς αποστέλλονται συνήθως σε άλλες χώρες, όπου απογυμνώνονται από τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν– συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου, του ροδίου και της πλατίνας– για τα οποία γίνεται και η όλη συζήτηση.

Τα θύματα κλοπής καταλυτικού μετατροπέα έχουν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο λογαριασμό επισκευής, καθώς δεν είναι μόνο ο καταλύτης που θα πρέπει να αντικαταστήσουν αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχουν και παράπλευρες ζημιές (κομμένα καλώδια και αχρηστεμένες βάσεις στήριξης, κλ.π.), που κάνουν την αποκατάσταση της ζημιάς να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Οι αρχές έχουν εκδώσει οδηγίες στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για την αποφυγή των κλοπών καταλυτικών μετατροπέων, βάσει των οποίων όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε κλειστό γκαράζ, συνιστάται να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε καλά φωτισμένα σημεία μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Advertisement

Για την αποτροπή της «απώλειας» του καταλύτη, κάποιες εταιρείες έχουν καταλήξει και προσφέρουν κιτ «πρόσδεσης» και «εξασφάλισης» του καταλύτη στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, με επιπλέον συρματόσχοινα και συγκολλημένους δακτυλίους που αν μη τι άλλο κάνουν πολύ πιο σύνθετη τη διαδικασία της απομάκρυνσης του καταλύτη για τους κλέφτες. Πρόκειται στην ουσία για σύστημα «αποτροπής» της κλοπής, που με τα καταγεγραμμένα κρούσματα των κλοπών να έχουν φτάσει μέσα στο 2019 τις 13.000, έχει μάλλον ιδιαίτερη αξία μια και αναμένεται απολογιστικά το 2020 η εικόνα να είναι χειρότερη.

Advertisement

Διαβάστε ακόμα: Η μεγάλη κλοπή κατά τη διάρκεια του lockdown

Δεν του επιστρέφουν το κλεμμένο αυτοκίνητο 

Advertisement

Ποιο αυτοκίνητο “ξεφτίλισε” τους κλέφτες;