Σε λειτουργία το πρωτότυπο του νέου Lexus LFA (+video)
ΝΕΑ
Το λειτουργικό πρωτότυπο του ηλεκτρικού Lexus LFA έκανε την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Γκούντγουντ. Η εταιρεία δηλώνει πως δεν θέλει να έχει «αποστειρωμένη» αίσθηση, αλλά όταν το οδηγείς να νιώθεις σαν να είσαι σε θερμικό αυτοκίνητο.
Η Lexus έχει στα σκαριά το νέο LFA, το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο και θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό. Ωστόσο, η εταιρεία δεν θέλει αυτό να είναι άλλο ένα αποστειρωμένο BEV με απλά ωραία εμφάνιση και κορυφαίες επιδόσεις, αλλά στοχεύει να δώσει στο αυτοκίνητο την αίσθηση που αποκομίζουμε από τα «παραδοσιακά», βενζινοκίνητα supercars.
WHAT CAR
Ο σχεδιαστής του νέου ηλεκτρικού Lexus LFA, Σόγκο Καζαμάτσου, δήλωσε πως το μοντέλο παραγωγής είναι σχεδόν έτοιμο. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η εταιρεία έχει σαν πρόκληση το να αλλάξει την άποψη του κοινού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιας και πολλοί πιστεύουν πως αυτά δεν προκαλούν ενθουσιασμό.
Η Lexus θέλει να είναι ο πρωτεργάτης στο να πείσει τους ιδιοκτήτες supercars να μεταπηδήσουν από τα θερμικά μοντέλα στα ηλεκτρικά. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να τους προσφέρει μια ανόθευτη, «αυθεντική» εμπειρία, που δεν θα περιορίζεται μόνο στο να εξομοιώνει τον ήχο ενός βενζινοκίνητου μοτέρ ή την αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων.
Ο Γιουκιχίρο Γιουκίτα, που είναι ο επικεφαλής του project LFA, ανακοίνωσε πως θέλει οι οδηγοί του μοντέλου να νιώθουν ότι οδηγούν αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα. Αναγνωρίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα «μειονεκτήματα» των ηλεκτρικών, εκτός από το αυξημένο βάρος, είναι πως χάνεται ο ήχος και οι δονήσεις, στοιχεία που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις 5 αισθήσεις του οδηγού.
Από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο έχει ως μεγάλο ατού την άμεση απόκριση και την γραμμική λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων, χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να προσφέρουν τα θερμικά μοτέρ.
Ο επικεφαλής συνέχισε προσθέτοντας πως οι μηχανολόγοι μπορούν να εκμηδενίσουν όλους τους ήχους και τα τραντάγματα που δεν προσφέρουν κάτι στην οδηγική εμπειρία. «Μπορούμε να αρχίσουμε από το μηδέν, και να καταλήξουμε στο τι θέλουμε να επανασχεδιάσουμε στον τομέα του ήχου ή των δονήσεων, που θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις 5 αισθήσεις», δήλωσε.
Ο κ. Γιουκίτα αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των συνθετικών ήχων στα ηλεκτρικά μοντέλα της Hyundai και της Porsche, όμως ανέφερε πως δεν θέλει να αντιγράψει απλώς τον ήχο ενός κινητήρα, αλλά να επανασχεδιάσει τον ίδιο τον ήχο.
Το νέο Lexus LFA έκανε το οδηγικό του ντεμπούτο στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Γκούντγουντ. Δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες όσον αφορά στα κινητήρια σύνολα του ιαπωνικού supercar, όμως γνωρίζουμε πως αυτό είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus με μπαταρίες στερεάς κατάστασης (Solid-State), που έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και παράλληλα αυξημένη μακροζωία συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Η πλατφόρμα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, και πρόκειται για την ίδια που χρησιμοποιείται και στο θερμικό GR GT που διαθέτει V8 κινητήρα. Το ντιζάιν είναι πιο «ήπιο» στο LFA, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιαστή αποτελεί φόρο τιμής στην επίδραση που είχε το αρχέτυπο, θερμικό Lexus LFA του 2010.
Ο κ. Καζαμάτζου ανέφερε πως εκείνο το μοντέλο «είχε πολύ καλλιτεχνικό και λιτό σχεδιασμό». Ο στόχος του νέου μοντέλου, που είναι αρκετά πιο ήπιο εμφανισιακά από το Toyota GR GT, είναι να περάσει το ίδιο μήνυμα με το παλιό LFA, και όχι να είναι ένα δείγμα της συνολικής σχεδιαστικής «γλώσσας» της εταιρείας. Αυτός είναι και ο λόγος που το νέο μοντέλο δεν μοιάζει με τα τρέχοντα αυτοκίνητα στη γκάμα της Lexus.
Το εσωτερικό του LFA είναι εργονομικό, με το χαρακτήρα να είναι οδηγοκεντρικός. Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει τις διαστάσεις του αυτοκινήτου, με το μεταξόνιο των 2,725 μέτρων να υποδηλώνει πως η καμπίνα θα είναι αρκετά ευρύχωρη για τα 2 άτομα που θα επιβαίνουν.
Το μήκος του επερχόμενου ηλεκτρικού supercar είναι 4,69 μέτρα, το πλάτος 2,04 μέτρα, ενώ το ύψος 1,195 μέτρα.
Με βάση το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το λειτουργικό πρωτότυπο του ηλεκτρικού Lexus LFA, αναμένουμε η παραγωγή του να ξεκινήσει σύντομα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
O όμιλος Volkswagen έχει νέο στρατηγικό πλάνο
Η RUF έφτιαξε την 911 που ποτέ δεν είδαμε από την Porsche
Έτσι θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αττική
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις