Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε ινδικά χέρια περνά η Pininfarina!

Ελλάδα 15:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε ινδικά χέρια περνά η Pininfarina!

ΝΕΑ

Σε ινδικά χέρια περνά η Pininfarina!

ΝΕΑ

Μετά την Ssangyong και τις μοτοσικλέτες της Peugeot η Mahindra εξαγοράζει και τον περίφημο σχεδιαστικό οίκο του Τορίνο έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίσουμε οτι Ινδοί (της Tata) έχουν εξαγοράσει και τις Jaguar, Land – Range Rover…

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Το στούντιο Pininfarina κλείνει τα 85 του χρόνια φέτος και χάρη στη συμφωνία με τον ινδικό κολοσσό μπορεί να ελπίζει ότι θα γιορτάσει έναν αιώνα ζωής.

Ο σχεδιαστικός οίκος που δημιούργησε το 1930 ο Battista “Pinin” Farina πέρασε μεγάλες δόξες για αρκετές δεκαετίες – όταν από τα σχεδιαστήριά του έβγαιναν οι πιο ονομαστές Ferrari και Maserati (αλλά και Alfa Romeo και Fiat) – ωστόσο τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2008 μέχρι και το θάνατο του Sergio το 2012, τα οικονομικά της εταιρίας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο το συνολικό χρέος της Pininfarina είχε φτάσει τα 47,4 εκατομμύρια ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Η Mahindra – ένας κολοσσός στον τομέα των αυτοκινήτων και των τρακτέρ με προσωπικό 200 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε εκατό χώρες – θα αγοράσει αρχικά το 76,06% της εταιρίας προς 1,1 ευρώ τη μετοχή και θα κάνει άνοιγμα στο χρηματιστήριο το υπόλοιπο ποσοστό στην ίδια τιμή. To 40% το αγοράζει η Mahindra και το 60% η θυγατρική εταιρία πληροφορικής Tech Mahindra.

Στη συμφωνία προβλέπεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016 και εγγυητικές επιστολές 114,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δανειστές της ιταλικής εταιρίας.

pininfarina-sergio-concept-car-b640

Advertisement

Ο επικεφαλής του σχεδιαστικού οίκου και εγγονός του ιδρυτή του, Paolo, δήλωσε ότι οι πρόγονοί του θα ένιωθαν περήφανοι με τη συμφωνία, μια και τα κεφάλαια και οι εταιρίες δεν έχουν σήμερα διαβατήριο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Mahindra αγοράζει «κοψοχρονιά» ένα μεγάλο όνομα στο χώρο του αυτοκινήτου, κάτι που συνηθίζει να κάνει τελευταία. Να τονίσουμε ότι ο ινδικός κολοσσός έχει εξαγοράσει τόσο την Sangyong Motors όσο και το τμήμα σκούτερ της Peugeot.

Advertisement

Σαφώς θα περιμένουμε να δούμε αν ο ινδικών συμφερόντων Pininfarina θα ξανασχεδιάσει Ferrari ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα βελτιωθούν στο σχεδιασμό τα μελλοντικά μοντέλα Mahindra.

H κληρονομιά του Pinin Farina πέρασε σε ινδικά χέρια

H κληρονομιά του “Pinin” Farina πέρασε σε ινδικά χέρια