Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ρίσκο ή κίνηση ματ η επένδυση της Hyundai στη Μέση Ανατολή;

Ελλάδα 12:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ρίσκο ή κίνηση ματ η επένδυση της Hyundai στη Μέση Ανατολή;

ΝΕΑ

Η Hyundai ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής μονάδας παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Lucid.

Advertisement
Advertisement

Η Σαουδική Αραβία αναδεικνύεται σε νέο παγκόσμιο κόμβο αυτοκινητοβιομηχανίας, με φιλόδοξες επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν τη θέση της στη διεθνή αγορά. Η έναρξη λειτουργίας του King Salman Automotive Cluster στο King Abdullah Economic City αποτελεί το επίκεντρο αυτής της μεταμόρφωσης.

Στο πλαίσιο του Vision 2030, η χώρα επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της, μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο και ενισχύοντας τη βιομηχανική παραγωγή.

Η Lucid Motors έκανε το πρώτο βήμα, με την υποστήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF, εγκαινιάζοντας το 2023 το πρώτο της εργοστάσιο εκτός ΗΠΑ, με στόχο την παραγωγή έως και 150.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Advertisement
Advertisement

Σειρά τώρα παίρνει η Hyundai η οποία ξεκίνησε την κατασκευή εργοστασίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία. Η μονάδα είναι προγραμματισμένη για παραγωγή 50.000 οχημάτων ετησίως από το 2026, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών και θερμικών μοντέλων.

Δεν έγινε γνωστό ποια μοντέλα θα κατασκευάζονται σε εκείνη τη μονάδα, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα της Hyundai στόχος είναι να γίνει ηγέτιδα δύναμη στη Μέση Ανατολή και τη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 70% των μετοχών της νέας μονάδας ανήκει στο Saudi Arabia Public Investment Fund και το 30% στην Hyundai Motor Manufacturing Middle East.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Ceer Motors, η πρώτη εθνική μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί καρπό συνεργασίας μεταξύ του PIF (Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο) και της Foxconn, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρικών οχημάτων για την τοπική και περιφερειακή αγορά.

Advertisement

Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει ακόμη μια ευκαιρία να εξελιχθεί σε βιομηχανικό κόμβο στην κατασκευή αυτοκινήτων. Παρά τη στρατηγική της θέση και την πρόσβαση σε ευρωπαϊκές αγορές, η χώρα δεν έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, χάνοντας το «τρένο» της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Η Σαουδική Αραβία, με συντονισμένες πολιτικές και επενδύσεις, μεταμορφώνεται σε παγκόσμιο παίκτη στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement