Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ρυμούλκηση: Τι χρειάζεστε για να είναι όλα ΟΚ

Ελλάδα 17:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ρυμούλκηση: Τι χρειάζεστε για να είναι όλα ΟΚ

ΝΕΑ

Ρυμούλκηση: Τι χρειάζεστε για να είναι όλα ΟΚ

ΝΕΑ

Πως θα μεταφέρω το τροχόσπιτο, μία τροχοσκηνή, μία μπαγκαζιέρα, τη βάρκα ή το jet Ski; Τι είναι ο κοτσαδόρος; Που τοποθετείτε; Χρειάζονται χαρτιά για την χρήση τους;

Advertisement
Advertisement

Ερωτήσεις, που γίνονται τελευταία στιγμή και θέλουν άμεσες απαντήσεις αφού οι ημέρες των διακοπών πλησιάζουν.

Με την βοήθεια των KTEO Autovision, ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς ότι χρειάζεται για την ρυμούλκηση, μέσω του οχήματός σας.

Ο κοτσαδόρος, τι είναι; Πότε απαγορεύεται;

Advertisement
Advertisement

Ο κοτσαδόρος είναι το εξάρτημα το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος (από ειδικό στις εγκαταστάσεις) με σκοπό να γίνεται έλξη ρυμουλκούμενου όπως ένα τρέιλερ, μια μπαγκαζιέρα ή ένα τροχόσπιτο.

Σταθεροί ή αναδιπλούμενοι;

Advertisement

Από την 1η Νοεμβρίου του 2020 ο κοτσαδόρος θα πρέπει να είναι είτε αποσπώμενος είτε αναδιπλούμενος. Οι σταθεροί (μόνιμοι) κοτσαδόροι, ακόμα και αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με άδεια ρυμούλκησης, καταργούνται  και απαγορεύεται η χρήση τους. Όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σταθερούς κοτσαδόρους θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους.

Advertisement

Η απαίτηση για άδεια ρυμούλκησης από την υπηρεσία Μεταφορών παραμένει. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 99/Β’/18.01.2021), το οποίο τροποποιήθηκε από το ΦΕΚ  4966/Β’/27.10.2021 από τις 27/09/2022 και έπειτα, θα πρέπει όσοι οδηγοί κατέχουν ρυμουλκούμενο (τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο κλπ) να προμηθευτούν άδεια αλλά και πινακίδες κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενό τους.

Τεχνικές προδιαγραφές

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη ζεύξη οχήματος και ρυμουλκούμενου καθορίζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Η σφαίρα ζεύξης (μπίλια) δεν θα πρέπει να καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας και  ο κοτσαδόρος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία. Οι κοτσαδόροι πρέπει να έχουν έγκριση της μορφής ‘e00’, η οποία αναγράφεται πάνω στο ταμπελάκι τους μαζί με την δύναμη και την κατηγορία έλξης τους. Τέλος, η ηλεκτρική συνδεσμολογία θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή του αυτοκινήτου.

Advertisement

Νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών.

Τέλος, στην περίπτωση που τοποθετήσουμε κοτσαδόρο στο όχημά μας, θα πρέπει να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρία.

Σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφαλιστική μας εταιρεία ενδέχεται να μην μας καλύψει αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί για την ύπαρξη του κοτσαδόρου. Επίσης, ενδέχεται να μην μας καλύψει, αν δεν έχει εκδοθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης από το υπουργείο συγκοινωνιών για το όχημά μας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζουμε το ρυμουλκούμενου με αλυσίδα.
  • Η ύπαρξη κοτσαδόρου δεν επιτρέπεται εάν το όχημα δεν ρυμουλκεί.
  • Εφόσον το ρυμουλκούμενο είναι πιο φαρδύ από το όχημά μας, τότε θα πρέπει να τοποθετήσουμε προέκταση για τους καθρέφτες μας αφενός για να έχουμε καλύτερη ορατότητα γύρω μας αλλά και για να ‘οριοθετήσουμε’ το πλάτος του ρυμουλκούμενου με την βοήθεια του οχήματος μας.
  • Μέχρι στιγμής οι άδειες ρυμούλκησης που εκδίδονται για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) και φορτηγά έως 3,5τ (ΦΙΧ) είναι για :
  • Μεταφορά σκαφών, αλόγων, αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
  • Μεταφορά μπαγκαζιέρας και λοιπού εξοπλισμού για μη εμπορική ενασχόληση του ιδιοκτήτη ή κατόχου  του ρυμουλκούμενου
  • Μεταφορά τροχόσπιτου
  • Σε όλες τις περιπτώσεις το ρυμουλκούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3.5τ.

Ρωτάτε – Απαντάμε 

  • Η δήλωση στην ασφαλιστική του κοτσαδόρου με επιβαρύνει οικονομικά και πόσο;
    Οι ασφαλιστικές εταιρίες για να σας παρέχουν τις καλύψεις θα σας αναπροσαρμόσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με μια σχετικά μικρή ή και καθόλου επιβάρυνση.
  • Μπορώ να βγάλω τον κοτσαδόρο από το αυτοκίνητό μου και να τον βάλω σε άλλο;
    Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή εφόσον το όχημα είναι το ίδιο ή εφόσον ο τύπος του κοτσαδόρου έχει τις προδιαγραφές να ταιριάζει και στο άλλο όχημα. Πολλοί κοτσαδόροι έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές τοποθέτησης για παραπάνω από ένα μοντέλο και μάρκα αυτοκινήτου. Αν κάνετε την αλλαγή θα πρέπει να εφοδιαστείτε και με νέο σημείωμα ρυμούλκησης.
  • Μπορώ με την άδεια ρυμούλκησης μπαγκαζιέρας να ρυμουλκήσω σκάφος;
    Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται. Η άδεια ρυμούλκησης αφορά συγκεκριμένο ρυμουλκούμενο με συγκεκριμένες διαστάσεις, συγκεκριμένο βάρος και προδιαγραφές. Επίσης, σε σταθερό σημείο του ρυμουλκούμενου υπάρχει μοναδικός αριθμός σειράς (Serial Number συνήθως σε πινακιδάκι) που αναγράφεται στην άδεια έλξης.

  • Το ρυμουλκούμενο απαιτείται να έχει κάποια σήμανση ή φώτα;
    Το ρυμουλκούμενο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα ηλεκτρολογικής σύνδεσης με το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα τα πίσω φανάρια που διαθέτει ακριβώς όπως ενός αυτοκινήτου (φώτα θέσης, στόπ, φλάς κτλ). Επίσης, θα πρέπει να φέρει όπισθεν αντανακλαστήρες τριγωνικού σχήματος και ερυθρού χρώματος.
  • Ο κοτσαδόρος μπαίνει σε όλα τα οχήματα;
    Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι. Για οχήματα, που σπανίως εξαιρούνται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή σας (manual) ή την επίσημη αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου σας για τυχόν απαγορεύσεις.
  • Ποιος εκδίδει την άδεια ρυμούλκησης;
    Άδεια ρυμούλκησης εκδίδει η περιφέρεια του τόπου κατοικίας μας. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες επαγγελμάτων, που το ρυμουλκούμενο είναι απαραίτητο για τις μεταφορικές ανάγκες (Φ.Ι.Χ.).
  • Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την έκδοση άδειας ρυμούλκησης;
    Ανάλογα την κατηγορία ρυμουλκούμενου απαιτούνται και διαφορετικά έγγραφα.