Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πτώση καταγράφουν οι παραγγελίες των αυτοκινήτων!

Ελλάδα 11:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πτώση καταγράφουν οι παραγγελίες των αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Πτώση καταγράφουν οι παραγγελίες των αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Η ζήτηση μειώνεται ωστόσο οι λίστες παραγγελιών θα εξακολουθούν να είναι γεμάτες για τους επόμενους μήνες.

Advertisement
Advertisement

Αντιμέτωπες με ασθενέστερη ζήτηση των μοντέλων τους έχουν έρθει οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό.

Μάλιστα οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι προσδοκίες για μείωση των τιμών των αυτοκινήτων βρίσκονται σε πτωτική πορεία λόγω των ανησυχιών για έλλειψη φυσικού αερίου και την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters.

Advertisement
Advertisement

Διατηρούν τα μετρητά τους

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές, καταγράφουν ότι οι καταναλωτές διστάζουν να αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές πώλησης των αυτοκινήτων και διατηρούν τα μετρητά τους για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που προβλέπεται ότι θα έχουν τους επομένους μήνες. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν χρήματα για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες σε τρόφιμα και ενέργεια.

Αισιόδοξη η Mercedes-Benz

Advertisement

Αν και ορισμένες επώνυμες μάρκες όπως η Ferrari και η Mercedes-Benz έχουν αυξήσει τις προβλέψεις πωλήσεων λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης για κορυφαία μοντέλα, οι προοπτικές για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου είναι πιο ζοφερές.

Οι χρόνοι αναμονής για νέες παραγγελίες γίνονται μικρότεροι καθώς οι λίστες των παραγγελιών μικραίνουν. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός παραγωγής είναι πιο αργός από το συνηθισμένο και οι παραδόσεις πολύ χαμηλότερες σε σχέση με από πέρσι, ανέφεραν στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών.

Advertisement

Προβλήματα στην BMW

Οι νέες παραγγελίες πέφτουν, ανακοίνωσε η BMW. «Οι νέες εισερχόμενες παραγγελίες πέφτουν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse , κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη, δείχνοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους

Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προστάτευαν μέχρι τώρα τα περιθώρια κέρδους αυξάνοντας τις τιμές, αλλά η απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση μειώνεται ωστόσο οι λίστες παραγγελιών εξακολουθούν να είναι γεμάτες για τους επόμενους μήνες. Τα προειδοποιητικά σημάδια αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Κίνα η οποία ωστόσο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους μήνες με τις κεντρικές τράπεζες να προειδοποιούν ότι μια κορύφωση μπορεί να είναι μήνες μακριά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα να επιδεινώνεται.

Τα στοιχεία από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και πλατφόρμες πώλησης έδειξαν επιβράδυνση της ζήτησης από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Philip Nothard, διευθυντής πληροφοριών για την Ευρώπη στην Cox Automotive. «Οι καταναλωτές είναι επί του παρόντος πολύ προσεκτικοί», είπε.

Έρευνα του ινστιτούτου Ifo με έδρα το Μόναχο έδειξε ότι οι εκκρεμείς παραγγελίες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών συρρικνώνονται και οι προσδοκίες για μείωση των τιμών κινούνται πτωτικά λόγω ανησυχιών για έλλειψη φυσικού αερίου και συνεχιζόμενη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας.

Υπάρχει ένα όριο στις αυξήσεις τιμών

«Το βάρος της αγοράς ενός αυτοκινήτου στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares.

Προς το παρόν, η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να μεταφέρει το δικό της αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, αλλά αυτό δεν μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. «Υπάρχει ένα όριο στις αυξήσεις τιμών», είπε ο Carlos Tavares.

Εκπτώσεις και κίνητρα

Στις ΗΠΑ, η Ford εξέταζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τις εκπτώσεις και τα κίνητρα που καταργήθηκαν πέρσι εν μέσω ανησυχιών για την εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής John Lawler. «Αυτή είναι μια ανακουφιστική βαλβίδα που μας πηγαίνει μπροστά», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Ford.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σπεύσατε! Οι τιμές των αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν
Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές των νέων ΙΧ στις ΗΠΑ
Τι είναι αυτό που θα εκτοξεύσει τις τιμές των ηλεκτρικών;