Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

PSA – FCA: «Σούπερ πλατφόρμα» για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ελλάδα 20:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

PSA – FCA: «Σούπερ πλατφόρμα» για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

PSA – FCA: «Σούπερ πλατφόρμα» για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Οι δύο όμιλοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να μειώσουν το επενδυτικό κόστος σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιοχή όπως η Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Ο όμιλος PSA και η FCA διερευνούν μια εταιρική σχέση που περιλαμβάνει κοινές επενδύσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα σύμφωνα με στελέχη που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ειδικότερα οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν στην ανάπτυξη μιας «σούπερ πλατφόρμας» ώστε να μειώσουν το επενδυτικό κόστος. Ωστόσο τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών συνομιλιών θα μπορούσαν να ανακοινωθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Advertisement
Advertisement

Ο CEO του ομίλου PSA, Carlos Tavares, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης, τη στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα ο γαλλικός όμιλος απέκτησε τα σήματα Opel και Vauchall από την General Motors.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA, Mike Manley, την ίδια χρονική στιγμή με τον Tavares ανέφερε ότι θα «εξετάσει σαφώς» μια συμφωνία που θα έκανε την ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρότερη, συμπεριλαμβανομένης συμμαχίας ή συγχώνευσης.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία θα περιλαμβάνει κοινές επενδύσεις για νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πώληση ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί συνολικά σε 60 εκατ. μονάδες το το 2040 από περίπου 2,2 εκατ. μονάδες που αναμένεται να κυμανθούν το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Advertisement

«Κανένας κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη πλατφορμών για τα έξυπνα, υβριδικά και συνδεδεμένα οχήματα που θα κινούνται το δρόμο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Carlo Alberto Carnevale Maffe, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο .

«Οι συνομιλίες μεταξύ του ομίλου PSA και της FCA, καθώς και της BMW με την Daimler, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η βιομηχανία πρέπει να βρει μια νέα ισορροπία ανταγωνισμού στα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας την αναπόφευκτη συνεργασία στην τεχνολογική ανάπτυξη και την υποστήριξη των υποδομών».

Advertisement

Πάντως ο Tavares στην Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία δεν στοχεύει σε έναν «ειδικό» εταίρο και δεν ασχολείται με «βαθιές» διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε συνεχείς συζητήσεις με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Tavares στη WSJ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές συνομιλίες με την FCA. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος -καμία συγκεκριμένη, εις βάθος και υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση».

Ο όμιλος PSA και η FCA επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα ελαφρά φορτηγά τα οποία θα συμπεριληφθούν στα εμπορικά σήματα της Opel και Vauxhall του γαλλικού ομίλου τον Φεβρουάριο.

Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συσπειρώνουν όλο και περισσότερο τις δυνάμεις τους για να μοιράζονται τις επενδύσεις, καθώς η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεχνολογική αναστάτωση που οδηγείται από ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα. Από την άλλη μεριά οι αυστηρότεροι κανόνες εκπομπών ρύπων που επιβάλλονται από την ΕΕ αναγκάζουν επίσης τις αυτοκινητοβιομηχανίες να απομακρυνθούν από τους παραδοσιακούς κινητήρες καύσης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζονται με αξιολογήσεις που κάνουν λόγο για συνθήκες ύφεσης, ενώ γίγαντες της Silicon Valley με μεγάλη ρευστότητα, όπως η Alphabet, βάζουν πόδι στη βιομηχανία για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σε μελλοντικά αυτοκίνητα.