Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Polestar 2

Ελλάδα 12:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρώτη επαφή με το νέο Polestar 2

ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Polestar 2

ΝΕΑ

Βρεθήκαμε στο Όσλο για να δούμε από κοντά το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής της start-up εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Polestar, το οποίο διαθέτει μοναδική σχεδίαση και είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και συνδεσιμότητας.

Advertisement
Advertisement

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΣΛΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ

Είναι άκρως τιμητικό για ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης να είναι το μοναδικό που παρίσταται σε μία παρουσίαση ενός νέου μοντέλου και να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους παραγωγής του. Αυτό συνέβη με την Polestar, την σουηδική φίρμα κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάρη στην οποία το newsauto βρέθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας. Αφορμή για την επίσκεψή μας στην κατά πολλούς πιο αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτέλεσε η έναρξη της επίσημης λειτουργίας της πρώτης, για την Γηραιά Ήπειρο, έκθεσης της εταιρείας, η οποία συνοδεύτηκε, τόσο από την παρουσία του Polestar 1, όσο και του Polestar 2.

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί, προς το παρόν, την αιχμή του δόρατος για την Polestar, καθώς είναι και το πρώτο που θα βγει σε μαζική παραγωγή, με το βιβλίο των παραγγελιών να έχει ήδη ανοίξει. Επίσης, θα αποτελεί τον σημαντικότερο αντίπαλο του Tesla Model 3, που σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, τουλάχιστον στην αγορά της Νορβηγίας. Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα CMA (Common Module Architecture), ενώ σχεδιαστικά η φόρμα του θυμίζει αρκετά ένα fastback με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Για την κίνησή του χρησιμοποιούνται δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 408 ίππων και 660 Nm ροπής, οι οποίοι προσφέρουν μία «έξυπνη» τετρακίνηση και εκρηκτικές επιδόσεις (0-100 km/h σε 5,0”). Η μπαταρία ιόντων λιθίου, που περιλαμβάνει 27 στοιχεία βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα, έχει χωρητικότητα 78 kWh και προσφέρει, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο αυτονομία έως και 500 km.

Το Polestar 2 αποτελεί επίσης το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιεί λογισμικό της Google-Android, μέσω μίας κάθετα τοποθετημένης οθόνης 11 ιντσών, υποστηρίζοντας μια πλειάδα εφαρμογών, όπως Google Maps, Google Play Store και Spotify, απλά συγχρονίζοντας το smartphone, που χρησιμεύει και ως σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. Επίσης το αυτοκίνητο μπορεί να αναγνωρίσει τον εκάστοτε οδηγό του και να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που αυτός έχει επιλέξει σε θέση οδήγησης και απόσταση τιμονιού.

Advertisement
Advertisement

Στο περιθώριο της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να «ανακρίνουμε» τον Chief Operating Officer της εταιρείας, Jonathan Goodman, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα πρώτα μοντέλα του Polestar 2 αναμένεται να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τον Μάιο του 2020, αρχικά σε επτά Ευρωπαϊκές αγορές (η Ελλάδα εξαιρείτε από αυτές), ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει και το λανσάρισμα στις ΗΠΑ. Η τιμή της έκδοσης «First Edition» ξεκινά, στην αγορά της Νορβηγίας, από τα €48.000, ενώ με €5.000 επιπλέον υπάρχει και το πακέτο Performance, που περιλαμβάνει αναβαθμισμένα φρένα της Brembo, ρυθμιζόμενη ανάρτηση Ohlins και ζάντες 20 ιντσών με ελαστικά υψηλών επιδόσεων της Continental.