Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προσοχή! Επιτήδειοι πωλούν ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω Facebook

Ελλάδα 11:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσοχή! Επιτήδειοι πωλούν ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω Facebook

ΝΕΑ

Προσοχή! Επιτήδειοι πωλούν ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω Facebook

ΝΕΑ

Σπείρες μέσω των Social Media ψαρεύουν ανυποψίαστους καταναλωτές με στόχο να εισπράξουν προκαταβολές.  Το Newsauto.gr σας συμβουλεύει πως θα τους αποφύγετε.

Advertisement
Advertisement

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να έχει τεθεί σε ισχύ και το Διαδίκτυο να καταγράφει τεράστια άνοδο λόγω του κορωνοϊού κάποιοι φαίνεται ότι δεν έχασαν την ευκαιρία να εξαπατήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές μέσω αγγελιών στα Social Media, με έμφαση κυρίως στο Facebook.

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει τη δράση τους και δημοσιεύει πως με απλά βήματα θα διαπιστώσετε αν ο πωλητής είναι απατεώνας και δεν έχει στην κατοχή του κάποιο αυτοκίνητο και το μόνο που θέλει είναι να εισπράξει την προκαταβολή σας ώστε να «δεσμεύσετε» το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Newsauto.gr αποδείχθηκε πως μετά τις ιστοσελίδες με αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κάποιοι επιτήδειοι έχουν βρει λαμπρό πεδίο δράσης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου και αναρτούν τις αγγελίες πώλησης των οχημάτων τους σε άκρως δελεαστικές τιμές!

Προσοχή όμως οι περισσότερες από αυτές τις άκρως δελεαστικές αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων είναι ψεύτικες και τα προφίλ που τις αναρτούν έχουν δημιουργηθεί στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης μόλις λίγες ώρες πριν την ανάρτηση της αγγελίας και βέβαια χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη οι εταιρείες που έχουν δημιουργήσει και διαχειρίζονται τα Social Media.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώσαμε οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ονόματα γνωστών εμποριών αυτοκινήτων από μεγαλουπόλεις σε όλη την Επικράτεια ενώ παράλληλα τα προφίλ των χρηστών που δημιουργούν πολλές φορές ανήκουν στο ασθενές φύλο.

Advertisement

Πάντως θα πρέπει να σας επισημάνουμε πως αυτοκίνητα προς πώληση δεν υπάρχουν και το μόνο που θέλουν οι επιτήδειοι είναι να εισπράξουν τις προκαταβολές που αντλούν από τα ανυποψίαστα θύματα τα οποία «ψαρεύουν» από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Ανυποψίαστος καταναλωτής ο οποίος παραλίγο να καταθέσει και εκείνος την προκαταβολή για κάποιο αυτοκίνητο οι επιτήδειοι μόλις αντιληφθούν ότι τους έχει καταλάβει κάποιο θύμα δεν διστάζουν μέχρι και να του στείλουν απειλητικά μηνύματα αναφέρει αποκλειστικά στο Newsauto.gr ότι:

Advertisement

«Είχα αποφασίσει να πουλήσω το αυτοκίνητό μου το οποίο ήταν ένα DS3 το οποίο και έδινα έναντι 7.500 ευρώ και αναζητούσα ένα Peugeot 508 μοντέλο του 2014 για να καλύψω τις ανάγκες της οικογένειάς μου. Έτσι λοιπόν το έβαλα αγγελία τόσο σε ιστοσελίδες με αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με την επισήμανση ότι το ανταλλάσσω με ένα Peugeot 508 του 2014. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι είχε καταστήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βέροια και μου είπε ότι τον ενδιέφερε το αυτοκίνητό μου και είχε κάποιο Peugeot 508 από το Βέλγιο που κάλυπτε τις προδιαγραφές που όριζα. Ο επιτήδειος έμπορος απαιτούσε προκαταβολή 1.500 ευρώ και το DS3 για να προχωρήσει τις διαδικασίες και για να με δελεάσει περαιτέρω που έστειλε και αμέσως φωτογραφίες του αυτοκινήτου.

Αμέσως μετά επικοινώνησε εκ νέου μαζί μου και μου είπε ότι επειδή αύριο θα φορτώσει αυτοκίνητα από το Βέλγιο αν με ενδιαφέρει πραγματικά το αυτοκίνητο να καταθέσω 1.000 ευρώ στον λογαριασμό του και τα υπόλοιπα 500 ευρώ μπορώ να του αποπληρώσω σε δύο δόσεις.

Παράλληλα με την αγγελία του DS3 είχα αναρτήσει και μια αγγελία πώλησης για ένα Yamaha TDM που είχα και κάποιος ενδιαφερόμενος με ρώτησε γιατί το πουλάω τόσο φθηνά και όταν του απάντησα ότι έχω παραγγείλει το επόμενό μου όχημα από το Βέλγιο εκείνος που αποκρίθηκε να προσέχω γιατί πολλοί επιτήδειοι υπόσχονται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό τα οποία δεν υπάρχουν και το μόνο που θέλουν είναι να εισπράξουν τις προκαταβολές.

Advertisement

Ο συγκεκριμένος κύριος με προβλημάτισε με αυτά που μου είπε και στην επόμενη επικοινωνία που είχα με τον επιτήδειο έμπορο εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του ζήτησα να μου στείλει την Άδεια Κυκλοφορίας του Peugeot 508 πριν του καταθέσω την προκαταβολή.

Εκείνος αμέσως «αμύνθηκε» και μου επισήμανε ότι θα μου κάνει δώρο μια τετράδα ζάντες και θα μου κάνει Δερμάτινο το σαλόνι…

Αμέσως αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά και επικοινώνησα με την εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Πάτρα που διαφήμιζε ότι είναι δική του. Μετά την επικοινωνία που είχα διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος έμπορος μεταχειρισμένων είναι απατεώνας και πλέον περίμενα την επόμενή του κίνηση.

Την επόμενη ημέρα και μάλιστα στις 07:10 με κάλεσε ο επιτήδειος έμπορος και μου έστειλε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού για να του καταθέσω τα 1.000 ευρώ. Μετά από τρεις ώρες με ξανακάλεσε ο επιτήδειος έμπορος και του ανακοίνωσα ότι η τράπεζα δεν μπόρεσε να κάνει την μεταφορά καθώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός ήταν μπλοκαρισμένος! Εκείνη ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχαμε καθώς μετά εξαφανίστηκε…

Μετά από 2 μήνες δέχθηκα και πάλι μία κλήση από κάποιον που εμφανίστηκε ως έμπορος μεταχειρισμένων με καταστήματα σε Πάτρα, Βέροια και Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι τον ενδιαφέρει η ανταλλαγή του DS3 που έχω με ένα Peugeot 508 με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2014. Αντιλήφθηκα ότι ο επιτήδειος έμπορος με είχε ξεχάσει και μόλις του είπα ότι ενδιαφέρομαι μου έστειλε τις ίδιες του ίδιου αυτοκινήτου που μου είχε στείλει πριν από δύο μήνες!

Μόλις του είπα ποιος είμαι ο επιτήδειος έμπορος εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά.

Μετα την δεύτερη επικοινωνία ωστόσο αποφάσισα να επισκεφθώ τις Αρχές και να καταγγείλω τη δράση του. Προς μεγάλη μου έκπληξη οι Αστυνομικοί με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία αλλά ενδείξεις καθώς δεν είχε χάσει κάποιος χρήματα και πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι! Για να επέμβουν οι Αρχές θα έπρεπε να έχω καταθέσει την προκαταβολή και μετά να υποβάλλω μήνυση και να λάβει η υπόθεση το δρόμο της Δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια θα έπρεπε εγώ να χάσω χρήματα και κατόπιν να πληρώσω και δικηγόρο για να του επιβληθεί μετά από χρόνια μια αστεία ποινή…»

 

Τι πρέπει να προσέχετε στις online αγγελίες αυτοκινήτων στα Social Media

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Newsauto.gr στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαπιστώσαμε ότι πολλοί ιδιώτες φαίνεται ότι πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (εγχώρια ή εισαγωγής) εκ των οποίων πάρα πολλά είναι σε άκρως δελεαστικές τιμές.

Αυτά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να φοβάστε και να ψάχνετε εξονυχιστικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε καταβολή χρημάτων.

Αρχικά μπείτε στο προφίλ του χρήστη που έχει αναρτήσει την αγγελία και δείτε αν το προφίλ έχει δημιουργηθεί πριν λίγες ώρες ή ημέρες. Συνήθως οι επιτήδειοι δημιουργούν προφίλ για λίγες ημέρες και μετά τα απενεργοποιούν!

Οπότε θα πρέπει να είστε άκρως επιφυλακτικοί αν διαπιστώσετε ότι το προφίλ του χρήστη είναι κατασκευασμένο πριν λίγες ημέρες.

Μία άλλη ένδειξη ότι η αγγελία πώλησης είναι «παγίδα» αποτελεί η τιμή διάθεσης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα διαπιστώσαμε από προφίλ χρήστη που έχει δημιουργηθεί πριν 20 ώρες πωλούνταν ένα Nissan Qashqai diesel έναντι 15.000 ευρώ με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2018 με πολύ πλούσιο εξοπλισμό και έχοντας διανύσει μόλις 27.000 χιλιόμετρα! Το φθηνότερο αντίστοιχο μεταχειρισμένο κοστίζει πάνω από 25.000 ευρώ.

Επίσης ένα Ford Fiesta diesel μοντέλο του 2013 πωλούνταν έναντι 3.500 ευρώ από μία… κοπέλα της οποίας το προφίλ είχε δημιουργηθεί πριν από μία ημέρα!

Τέλος ένα Toyota Auris diesel με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2014 πωλούνταν έναντι 6.000 ευρώ από κάποιον κύριο που είχε δημιουργήσει πριν λίγες ώρες το προφίλ του…

Το Newsauto.gr επικοινώνησε με τους πωλητές των παραπάνω αυτοκινήτων και ως διά μαγείας τα αυτοκίνητα βρίσκονταν πολύ μακριά από την Αθήνα και ειδικότερα σε Ζάκυνθο, Πύργο και Πάτρα και οι ιδιοκτήτες τους με την καταβολή μιας προκαταβολής 1.000 ευρώ μας έφερναν τα αυτοκίνητα στην Αθήνα!

Όταν ζητήσαμε να μας στείλουν τις Άδειες Κυκλοφορίας των οχημάτων προσπάθησαν να το αποφύγουν και εν τέλει κάποιος μας απείλησε ότι τον πιέσαμε και του είπαμε ότι δεν πιστεύουμε ότι έχει στην κατοχή του κάποιο αυτοκίνητο προς πώληση λέγοντάς μας ότι ξέρει το προφίλ μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα πάτε συνεργείο ή σε αντιπροσωπεία ΙΧ χωρίς πρόστιμο!

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα αποφύγετε τις ζημιές στο αυτοκίνητό σας από την ακινησία

Προσοχή! Μέρες «ζει» ο κορωνοϊός στο αυτοκίνητο – Πως θα τον εξοντώσετε