Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προσφορές και από τα ΚΤΕΛ για τις ημερήσιες σχολικές εκδρομές

Ελλάδα 23:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προσφορές και από τα ΚΤΕΛ για τις ημερήσιες σχολικές εκδρομές

ΝΕΑ

Προσφορές και από τα ΚΤΕΛ για τις ημερήσιες σχολικές εκδρομές

ΝΕΑ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζει ότι τα σχολεία θα μπορούν να λάβουν προσφορές και από τις διοικήσεις των κατά τόπους ΚΤΕΛ.

Advertisement
Advertisement

Την συμμετοχή των ΚΤΕΛ στην πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών επιτρέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα απάντησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα στην απάντηση που απέστειλε το ΥΜΕ ξεκαθαρίζεται ότι οι εκδρομές των μαθητών χωρίς διανυκτέρευση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα κατά τόπους ΚΤΕΛ με ολική μίσθωση των λεωφορείων τους. Με αυτό τον τρόπο πλέον οι διοικήσεις των κατά τόπους ΚΤΕΛ θα μπορούν να συμμετέχουν στις σχολικές ημερήσιες εκδρομές των σχολείων της περιοχής τους εκμισθώνοντας τα λεωφορεία τους. Παράλληλα με αυτή την κίνηση αναμένεται να ενταθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΚΤΕΛ και ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων καθώς το κόστος των ημερήσιων εκδρομών θα μειωθεί αισθητά.

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

Advertisement
Advertisement

«Σε απάντηση πολυάριθμων ερωτημάτων σχετικά με την πραγματοποίηση εκδρομών μαθητών και προς αποφυγή παρερμηνειών ως προς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α) Σύμφωνα με την περ. β της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν.711/1977 οι εκδρομές μαθητών χωρίς διανυκτέρευση και με αφετηρία το νομό της έδρας τους μπορούν κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιούνται και από τα ΚΤΕΛ ή ΡΟΔΑ με ολική μίσθωση. Σύμφωνα δε με το άρ.12 του (α) σχετικού, ο Διευθυντής του σχολείου λαμβάνει τουλάχιστον 3 προσφορές για την επιλογή του μεταφορικού μέσου και η επιλογή της οικονομικότερης προσφορά γίνεται από τον σύλλογο Διδασκόντων και τον Διευθυντή.

Β) Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 1 του Ν.711/1977, όταν πρόκειται για μεταφορά μαθητών για πραγματοποίηση εκδρομών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο οργανωμένου ταξιδίου, όπως αυτό ορίζεται στην παρ.1 του άρ.2 του ΠΔ 339/1996, αυτή διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία για λογαριασμό τουριστικού γραφείου. Ως οργανωμένο ταξίδι νοείται, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 2 του ΠΔ 339/1996, ο προκαθορισμένος συνδυασμός τουλάχιστον 2 των εξής στοιχείων: μεταφοράς, διαμονής, άλλων τουριστικών υπηρεσιών μη συμπληρωματικών της μεταφορά ή της διαμονής, εφόσον η εν λόγω παροχή υπερβαίνει τις 24 ώρες ή περιλαμβάνει 1 διανυκτέρευση και πωλείται ή προσφέρεται προς πώληση σε μία συνολική τιμή.

Advertisement

Γ) Η τελευταία παράγραφος του (β) ως άνω σχετικού «…η διοργάνωση σχολικών εκδρομών πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από αδειοδοτημένα και νομίμως λειτουργούντα τουριστικά γραφεία και από κανένα άλλο είδος επιχείρησης» αναφέρεται στην περίπτωση των οργανωμένων εκδρομών, στις οποίες περιλαμβάνεται τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση, όπως ορίζεται στην παρ.4 του άρθρου 1 του Ν.711/1977.

Πλέον των ανωτέρω, θέτουμε υπόψη σας ότι στην παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.393/1976, όπως τροποποιήθηκε με το άρ.44 του Ν.4549/2018, ορίζεται για τις δραστηριότητες των τουριστικών γραφείων ότι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «α. την κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων που διοργανώνονται αποκλειστικά από τουριστικά γραφεία, εντός και εκτός της χώρας, με ιδιόκτητα ή μισθωμένα θαλάσσια, χερσαία ή αεροπορικά μέσα.»

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Δήμοι στέλνουν «μπιλιετάκια» για παραβάσεις του ΚΟΚ μετά από 31 χρόνια!

Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι αλλάζει στην αγορά αυτοκινήτου

Advertisement

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα ΙΧ