Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρώην σοβιετικό στρατιωτικό φορτηγό έτοιμο για όλα

Ελλάδα 11:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώην σοβιετικό στρατιωτικό φορτηγό έτοιμο για όλα

ΝΕΑ

Πρώην σοβιετικό στρατιωτικό φορτηγό έτοιμο για όλα

ΝΕΑ

Αν η αγαπημένη σας εποχή ήταν αυτή του «ψυχρού πολέμου», τότε το ZIL 131 6×6 μπορεί να γίνει το όχημα των διακοπών σας.

Advertisement
Advertisement

Το… αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ZIL πωλείται μέσω της σελίδας Car & Classic στο διαδίκτυο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κεντ στην Αγγλία.

 

Η ZIL (Zavod Imeni Likhachyova) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, στρατιωτικών οχημάτων στη Ρωσία για μεγάλο μέρος της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο – η εταιρεία σταμάτησε τη λειτουργία της το 2012.

Advertisement
Advertisement

Η ZIL κατασκεύασε μια μεγάλη ποικιλία οχημάτων, από τις πολυτελείς λιμουζίνες που χρησιμοποιεί η πολιτική ελίτ στη Σοβιετική Ένωση (το ZIL 114) μέχρι τα σκληροτράχηλα στρατιωτικά φορτηγά που μπορούσαν να κινηθούν το ίδιο καλά τον χειμώνα στη Σιβηρία ή το καλοκαίρι στη Σαχάρα. Η εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά υπέκυψε στη χρεοκοπία το 2012.

Το ZIL 131 είναι η ανθεκτική, στρατιωτική έκδοση του ZIL 130, (φορτηγό για πολιτική χρήση). Το 131 παράχθηκε είτε με συστήματα μετάδοσης κίνησης 4×4 ή με 6×6. Έχει πλαίσιο τύπου σκάλας, με ισχύ από ένα κινητήρα V8 7,0 λίτρων (βενζίνη ή πετρέλαιο). Η κίνηση μεταδίδεται στους τέσσερις (ή και στους έξι) τροχούς μέσω κιβωτίου 5 ταχυτήτων. Το όχημα έχει τελική ταχύτητα 80 χλμ/ώρα.

Advertisement

Το μοντέλο 131 χρησιμοποιήθηκε από τους Σοβιετικούς για δεκαετίες ως πλατφόρμα για τον εκτοξευτή πυραύλων 9P138, για τη μεταφορά φορτίων, τη μεταφορά εξοπλισμού και τη ρυμούλκηση οπλισμού του πυροβολικού. Μια άλλη χρήση της έκδοσης με κίνηση στους έξι τροχούς ήταν ως κινητό κέντρο επικοινωνιών, όπως αυτό που μετατράπηκε σε τροχόσπιτο. Είναι σε μεγάλο βαθμό πρωτότυπο στο εσωτερικό, αν και οι καναπέδες που μετατρέπονται σε κρεβάτι είναι μια πιο μοντέρνα προσθήκη, όπως και ο νεροχύτης και οι διπλοί καυστήρες αερίου που κρύβονται κάτω από τον πάγκο.

Advertisement

Στην οροφή θα βρείτε μια καταπακτή (που κλειδώνει) η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στην οροφή, καθώς και ντουλάπια, ράφια και πολλά σωστά σοβιετικά όργανα μέτρησης (αλτίμετρο, θερμόμετρο, βαρόμετρο) ακόμη και μετρητή ραδιενέργειας Geiger.

Μπροστά στην καμπίνα θα βρείτε ένα διακριτό σύστημα κάμερας οπισθοπορείας με την οθόνη κρυμμένη μέσα στο ντουλαπάκι. Επίσης θα βρείτε κεντρικό σύστημα φουσκώματος ελαστικών, που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί την πίεση και των έξι ελαστικών και να την προσαρμόζει εν κινήσει για οδηγήσει το όχημα διαφορετικά εδάφη και συνθήκες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: O Δίας θέλει να φορέσει τα γαλανόλευκα… (+video)
Οι Ρώσοι απαντούν στο αμερικανικό Hummer
Tomcar TX4 UTV: Το όχημα των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων στην αγορά (+video)