Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρέπει να είναι το πιο άσχημο roadster στον κόσμο (+video)

Ελλάδα 8:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρέπει να είναι το πιο άσχημο roadster στον κόσμο (+video)

ΝΕΑ

Πρέπει να είναι το πιο άσχημο roadster στον κόσμο (+video)

ΝΕΑ

Είναι ένα Daimler SP250 που κατασκευάστηκε το 1959, είχε επαναστατική τεχνολογία στη σκληρή οροφή του αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να «γλιτώσει» τον τίτλο του πιο άσχημου roadster στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Με βάση τη χρονολογία κατασκευής του, ο μηχανισμός απομάκρυνσης της οροφής είναι αξιοθαύμαστος αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την αισθητική του αυτοκινήτου.

Το SP250 έκανε το ντεμπούτο του το 1959 με κινητήρα V8 2,5 λίτρων από τον σχεδιαστή κινητήρων για μοτοσικλέτες Triumph, Edward Turner. Η απόδοση ήταν 140 ίπποι, με μέγιστη τιμή ροπής τα 21,4 kgm, ενώ πολύ ριζοσπαστικό για την εποχή του, ήταν το γεγονός πως το μοντέλο έχει δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς. Στην κανονική του μορφή, το SP250 είχε μια αναδιπλούμενη μαλακή οροφή και προαιρετικά μπορούσε να το εφοδιάσει κανείς με αφαιρούμενο hard top.

Advertisement
Advertisement

Η Antony H. Croucher Precision & Prototype Engineering Co Ltd., έκανε τις απαραίτητες επεμβάσεις για να δώσει στο μοντέλο μια ηλεκτρικά αναδιπλούμενη σκληρή οροφή, που ναι μεν έπαιζε το ρόλο της διαφήμισης για τις δυνατότητες της εταιρείας αλλά από την άλλη πλευρά, ολοκλήρωνε την αισθητική «καταστροφή» του αυτοκινήτου που έτσι και αλλιώς ήταν λίγο «περίεργο» με τις καμπύλες στο καπό και το μακρύ πίσω μέρος. Ο σχεδιασμός του μοντέλου μετά τις επεμβάσεις για τη μετατροπή του σε “CC” είναι περίεργος με τεράστια παράθυρα στο πλάι.

Η οροφή κινείται με ηλεκτρο-υδραυλικό μηχανισμό με τη χρήση ενός διακόπτη στην καμπίνα, που τη στέλνει προς τα πίσω και στη συνέχεια την τοποθετεί χαμηλά στο πίσω μέρος, πλαισιώνοντας το πορτ μπαγκάζ. Κοιτώντας από πίσω, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το πίσω παρμπρίζ είναι ορατό και αφήνει σε κοινή θέα τη σήμα της εταιρείας που κοσμεί την πόρτα του χώρου των αποσκευών. Αυτή η περίεργη έκδοση με την πτυσσόμενη οροφή μπορεί να χάνει σε αισθητική αλλά αξίζει κάμποσο θαυμασμό για την εφαρμογή της τεχνολογίας που έχει επιτρέψει –το 1959, ξαναλέμε- να είναι εφικτή η αυτόματη απομάκρυνση της οροφής πάνω από τα κεφάλια οδηγού και συνοδηγού.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo και Daimler ποντάρουν στις κυψέλες υδρογόνου
Nissan: Πούλησε τις μετοχές που διατηρούσε στην Daimler
Νέο Triumph Speed Twin 2021

Advertisement

 

 

 

Advertisement