Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πού φορτίζω στην Αθήνα και πόσο κοστίζει;

Ελλάδα 15:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πού φορτίζω στην Αθήνα και πόσο κοστίζει;

ΝΕΑ

Πού φορτίζω στην Αθήνα και πόσο κοστίζει;

ΝΕΑ

Έως και 0.65 ευρώ την kWh θα επιβαρυνθεί ο χρήστης ενός ηλεκτρικού οχήματος ο οποίος πλέον μπορεί να φορτίσει σχεδόν… παντού!

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση να αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο θεωρείται ίσως και σπαζοκεφαλιά και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αυτονομία και ο δεύτερος με το κόστος φόρτισης αλλά και τους φορτιστές που όσοι δεν έχουν ηλεκτρικό δεν γνωρίζουν πού υπάρχουν.

Όπως συνέβη πριν από χρόνια με το υγραέριο έτσι συμβαίνει και με το ρεύμα. Αυτοί που είχαν υγραέριο ήξεραν που βρίσκονται τα πρατήρια, ενώ όσο περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια και το «πάρκο» υγραεριοκίνητων αυξανόταν τόσο μεγάλωνε και ο αριθμός των πρατηρίων που διέθετε υγραέριο ως καύσιμο.

Με λίγα λόγια όσοι σήμερα έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό όχημα ξέρουν ακριβώς πού θα φορτίσουν και πόσο θα κοστίσει.

Advertisement
Advertisement

Πού φορτίζω;

Ποια είναι όμως η απάντηση στο ερώτημα πού φορτίζω στην Αθήνα, αλλά και σε κάθε μεγάλη πόλη; Καταρχάς το 95% των χρηστών φορτίζει σπίτι του είτε με απλή πρίζα είτε από wallbox που έχει προμηθευτεί.

Από εκεί και πέρα φορτιστές υπάρχουν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, super markets, εμπορικά κέντρα, σταθμούς στάθμευσης, δημόσιους δρόμους κ.ά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και εκατοντάδες εταιρείες που έχουν φορτιστές και μπορεί να φορτίσει ο χρήστης ενός ηλεκτρικού.

Advertisement

Χιλιάδες φορτιστές

Αναλυτικά για να δείτε πού βρίσκονται τα σημεία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα plugshare.com και να δείτε πού υπάρχουν σταθμοί φόρτισης. Δεν θα πιστεύετε πως υπάρχουν τόσοι φορτιστές και μάλιστα πολλοί εξ αυτών δίπλα σας!

Advertisement

Όσον αφορά στο κόστος αυτό εξαρτάται από το σημείο και την ταχύτητα της φόρτισης. Στο σπίτι και όπως έχουμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ κυμαίνεται από 3-6 ευρώ (τιμές Οκτωβρίου με πάροχο τη ΔΕΗ). Από εκεί και πέρα, αν οι ταχύτητες φόρτισης είναι έως 22kW το κόστος ανά kWh είναι στα 0.45€, ενώ όταν οι ταχύτητες φόρτισης κυμαίνονται από 50 έως 180kWh τότε το κόστος είναι από 0.60 έως 0.65 ευρώ ανά kWh.

Στην περίπτωση των ταχυφορτιστών (250kW) της Tesla, που βρίσκονται σε Μαρούσι (Golden Hall), Αταλάντη και Ψαθόπυργο οι χρήστες (μόνο Tesla) δεν επιβαρύνονται.

Επίσης h Kosmocar-Audi εγκατέστησε δύο στην Αθήνα (συνολικά πέντα στην Ελλάδα) εξαιρετικά γρήγορους ταχυφορτιστές με ισχύ 180 kW ο καθένας, ενώ έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης έως 300 kW.

Advertisement

Δύο από τους πέντε ταχυφορτιστές βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Μαρούσι («Audi Karenta») και στην Αργυρούπολη («Karenta»). Οι υπόλοιποι, έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη («Audi Karenta»), στα Ιωάννινα («Audi Καψιώχας») και στη Ρόδο («Audi Ξενάκης»).

Σημειώτε πως αυτοί είναι διαθέσιμοι για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε μάρκας.

 

Και δωρεάν φόρτιση

Επίσης να σημειώσουμε πως υπάρχουν ορισμένες εταιρείες (όχι σε όλα τα καταστήματα) που προφέρουν δωρεάν ρεύμα (π.χ. Leroy Merlin, IKEA κ.λπ) στους πελάτες τους.

Κόστος kWh
Σπίτι: 0.159-0.271€*
Δημόσιος φορτιστής: 0.40-0.50€
Δημόσιος ταχυφορτιστής: 0.60-0.65€
*ΔΕΗ με τιμολόγιο Οκτωβρίου 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα νέα της πιάτσας, 353…
Γέμισε η Ελλάδα με πολυτελή αυτοκίνητα από την Ουκρανία
Αντίστροφη μέτρηση για τη «λυπητερή» των τελών κυκλοφορίας!