Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε θα γίνουν ρεαλιστικά τα τεστ εκπομπών ρύπων;

Ελλάδα 18:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πότε θα γίνουν ρεαλιστικά τα τεστ εκπομπών ρύπων;

ΝΕΑ

Πότε θα γίνουν ρεαλιστικά τα τεστ εκπομπών ρύπων;

ΝΕΑ

Ένα από τα θετικά του dieselgate του Ομίλου Volkswagen είναι ότι οι νομοθέτες και οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να ορίσουν πιο αυστηρές προδιαγραφές για τις δοκιμές μέτρησης ρύπων, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κάθε αυτοκινήτου. Από το Σεπτέμβριο του 2017 θα αρχίσουν οι μετρήσεις εκπομπής ρύπων υπό πραγματικές συνθήκες (RDE).

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Πρόσφατα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να θέσουν πολύ υψηλά στάνταρ δοκιμών ρύπων. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αυτά τα στάνταρ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Ως συνέπεια», αναφέρει η ανακοίνωση της ACEA, «ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων με κινητήρα diesel θα πρέπει να τεθούν εκτός παραγωγής νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Εκτός από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες, θα δυσκολέψει την αποστολή των κατασκευαστών να πιάσουν τα όρια εκπομπής CO2 του 2021, καθώς οι πετρελαιοκινητήρες εκπέμπουν λιγότερους ρύπους CO2 από τους αντίστοιχους βενζίνης κατά 15-20%».

Οι κατασκευαστές αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα μέτρησης ρύπων στα εργαστήρια διαφέρουν από αυτά υπό πραγματικές συνθήκες στο δρόμο. Αναφέρουν όμως ότι όταν εισήχθησαν τα όρια της οδηγίας Euro 6 ήταν διαθέσιμα μόνο τεστ στα εργαστήρια. Το νέο τεστ έχει ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό. Η Ευρώπη θα γίνει έτσι η μοναδική περιοχή στον κόσμο όπου θα εφαρμόζονται τέτοια ρεαλιστικά τεστ.

Advertisement
Advertisement