Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο θα σου κοστίσει η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης;

Ελλάδα 0:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο θα σου κοστίσει η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης;

ΝΕΑ

Πόσο θα σου κοστίσει η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης;

ΝΕΑ

Οι προβολείς ομίχλης είναι ένα συνηθισμένο στοιχείο στον εξοπλισμό σχεδόν όλων των καινούργιων αυτοκίνητων. Υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται όταν το απαιτούν οι συνθήκες και όχι όποτε θέλει ο οδηγός.

Advertisement
Advertisement

Πόσες φορές δεν έχουμε δει κατά την κίνησή μας στον δρόμο άλλους οδηγούς να έχουν ανάψει τα φώτα ομίχλης χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να το κάνουν;

Είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε κατά το βράδυ, τα συγκεκριμένα φώτα ενεργοποιούνται είτε για «να με βλέπουν οι άλλοι» είτε «για να βλέπω καλύτερα, εγώ» (sic). Όμως, οι συγκεκριμένοι προβολείς έχουν συγκεκριμένη χρηστικότητα και προορίζονται να λειτουργούν υπό δεδομένες συνθήκες.

Τι είναι τα φώτα ομίχλης;
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ως φώτα ομίχλης ορίζονται «τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του φωτισμού της οδού σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νεφών, καπνού ή κονιορτού».

Advertisement
Advertisement

Στο άρθρο 69 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας περιγράφεται το μέρος τοποθέτησής τους και του χρωματισμού τους. Συγκεκριμένα:
«1. Τα αυτοκίνητα οχήματα μπορούν να φέρουν μπροστά δύο φώτα ομίχλης αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπον ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταύρωσης και το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ανώτατο σημείο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος.

»2. Τα αυτοκίνητα και τα ρυμουλκούμενα μπορούν να φέρουν πίσω ένα ή δύο φώτα ομίχλης χρώματος ερυθρού».

Advertisement

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ τα φώτα ομίχλης;
Στο άρθρο 36 του ΚΟΚ και στην παράγραφο 2 αυτού αναγράφεται ότι: «Αν υπάρχουν φώτα ομίχλης, σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στο άρθρο 69 του παρόντος Κώδικα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενούς ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις».

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιτρέπει τη χρήση τους και σε συνθήκες καλής ορατότητας, αλλά μόνο όταν κινούμαστε σε στενό και ελικοειδή δρόμο.

Advertisement

Όταν περάσουμε από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου πρέπει να τα απενεργοποιήσουμε για να αποφύγουμε το πρόστιμο για άσκοπη χρήση. Επίσης, ο ΚΟΚ δεν προβλέπει τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιο είναι το διοικητικό πρόστιμο για άσκοπη χρήση τους;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είτε έχουμε ξεχάσει αναμμένα τα φώτα ομίχλης είτε τα έχουμε θέσει σε λειτουργία σκόπιμα κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας υπάρχει η πιθανότητα να μας βεβαιωθεί από τα στελέχη της Αστυνομίας διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ, όπως προβλέπει το άρθρο 36 του ΚΟΚ.

Advertisement

Επίσης, διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ μπορεί να βεβαιωθεί και στην περίπτωση που τα φώτα ομίχλης δεν πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές και κανόνες τοποθέτησής τους στο αυτοκίνητο.

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 69 αναγράφεται σχετικά: «Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί όχημα εκ των πιο πάνω, το οποίο έχει φώτα ομίχλης που δεν πληρούν τους όρους του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκ! Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όσους μπαίνουν στη ΛΕΑ!
Προσοχή: Πρόστιμο και 1.000 ευρώ σε οδηγούς και συνοδηγούς
Τέλος οι… σφήνες από τα μηχανάκια