Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο θα ακριβύνουν τα ηλεκτρικά την επόμενη τετραετία;

Ελλάδα 8:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο θα ακριβύνουν τα ηλεκτρικά την επόμενη τετραετία;

ΝΕΑ

Πόσο θα ακριβύνουν τα ηλεκτρικά την επόμενη τετραετία;

ΝΕΑ

Η τεράστια ζήτηση για μπαταρίες λιθίου ιόντων σε συνδυασμό με την έλλειψη πρώτων υλών, ίσως να δημιουργήσουν μία δυσάρεστη κατάσταση για την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Αυτή θα κορυφωθεί την επόμενη τετραετία με αντίκτυπο στην τελική τιμή αγοράς. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της E Source, το κόστος των μπαταριών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με το σημερινό.

Αυτό συμβαίνει γιατί διακρίνουμε ραγδαία ζήτηση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την παραγωγή των μπαταριών να μην είναι ακόμη σε θέση να αυξηθεί ανάλογα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2026, όπου και εκτιμάται η κορύφωση της ακρίβειας.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα στις εταιρείες κατασκευής, μία μπαταρία στοιχίζει 120 ευρώ/kW, ενώ σύντομα ο αριθμός αυτό θα ανέβει στα 130 ευρώ/kW. To τελικό… καπέλο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο υπολογίζεται σε ένα ποσό που ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο έτοιμη ή όχι είναι η κάθε εταιρεία να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών είναι το λίθιο και αυτό δεν βρίσκεται σε αφθονία στη φύση. Για αυτό και ισχυροί άνδρες όπως ο Elon Musk, επιθυμούν διακαώς την αυξημένη εξόρυξη στο πολύτιμό χημικό στοιχείο. Ακόμη όμως και στο καλό σενάριο που θα βρεθεί λίθιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα, τότε οι τιμές θα διορθωθούν σταδιακά μέχρι το 2031.

Advertisement

Σχεδόν μία δεκαετία λοιπόν, για να δούμε ένα πιο προσιτό χαρακτήρα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (85 ευρώ/kW κόστος κατασκευής), εφόσον βέβαια βρεθεί ουσιαστική λύση στο τσουνάμι ζήτησης από ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκεται στον ορίζοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το φαινόμενο της πυραμίδας
Διπλάσια αμιγώς ηλεκτρικά παγκοσμίως το 2021
Για ποιον λόγο θα ακριβύνουν κι άλλο τα ηλεκτρικά;

Advertisement