Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο επίκαιρο είναι ένα πρωτότυπο του 1989 σήμερα;

Ελλάδα 11:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο επίκαιρο είναι ένα πρωτότυπο του 1989 σήμερα;

ΝΕΑ

Πόσο επίκαιρο είναι ένα πρωτότυπο του 1989 σήμερα;

ΝΕΑ

Αυτό είναι το Nissan Boga. Το Ιαπωνικό πρωτότυπο που πρόβλεψε με τον πιο εύστοχο τρόπο το μέλλον και ότι θα ακολουθούσε σχεδόν τριάντα χρόνια μετά. Μπορεί να μη βγήκε ποτέ στην παραγωγή, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το Boga ήταν ένα σπάνιο κομμάτι της Nissan πίσω στο 1989, το οποίο έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο Tokyo Motor Show. Οι ιαπωνικές εταιρίες εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε άνθιση και περίμεναν εναγωνίως τις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου για να επιδείξουν τα πρωτότυπα τους.

Ήταν η περίοδος που δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τέτοιου είδους προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν βρήκαν ποτέ το δρόμο της παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Nissan-Boga-tsiro-640

Έτσι, το Boga δεν πήγε ποτέ στην παραγωγή, και θεωρήθηκε τότε ως το πιο ασήμαντο από τα πέντε πρωτότυπα που έφερε στο Τόκιο η Nissan το 1989. Σύντομα ξεχάστηκε, ωστόσο, μετά από τόσες δεκαετίες διακρίνουμε τεχνολογικά και σχεδιαστικά τμήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σήμερα. Το πράγμα εξωτερικά μοιάζει με ένα κουτάβι, όντως . Φορούσε έναν κινητήρα 1,5 λίτρων και σε ότι έχει να κάνει με τις διαστάσεις, ήταν σχετικά μικρό.

Το εσωτερικό ήταν απίστευτα μινιμαλιστικό. Αυτό είναι κάτι που θα βλέπατε σε ένα τρέχον πρωτότυπο αυτοκίνητο. Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ήταν οι πόρτες του, γύρω από τις οποίες σχεδιάστηκε όλο το υπόλοιπο. Η Chrysler Portal που έκανε το ντεμπούτο της για παράδειγμα, σχεδιάστηκε γύρω από τις πόρτες της επίσης, με την κολόνα Β να είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το σβήσιμο του πίσω τμήματος παρόμοιο.

Advertisement

 

 

Advertisement