Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο εύκολο είναι να ζεις με… ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (+video)

Ελλάδα 14:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο εύκολο είναι να ζεις με… ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (+video)

ΝΕΑ

Πόσο εύκολο είναι να ζεις με… ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (+video)

ΝΕΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλαμε οδηγώντας το ηλεκτρικό Skoda Enyaq και έχοντας γράψει πάνω από 9.000 χλμ.; Πόσο μας επηρέασε η χρήση του σε θέματα φόρτισης, αυτονομίας κ.λπ.;

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας αλλά έχουν γεννήσει και πολλές απορίες στους χρήστες αυτοκινήτων. Ξαφνικά και μετά από δεκαετίες ο καθένας από εμάς καλείται να σκεφτεί πως η αυτοκίνηση αλλάζει μαζί και όλα όσα ξέραμε γι’ αυτά.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να… χωνέψουμε πως το να γεμίσεις το ρεζερβουάρ σε 5 λεπτά, πλέον χρειάζεται μισή ή μία ώρα στην καλύτερη! Δεν μπορείς να σκεφτείς πως η αυτονομία δεν είναι 700-800 χιλιόμετρα αλλά 300 και 400! Όλα αυτά βρίσκονται στις σκέψεις αλλά τι καλύτερο από τις πράξεις για να πάρουμε και ιδίοις όμμασι τις απαντήσεις.

Στις δοκιμές που κάνουμε στα αυτοκίνητα για μία εβδομάδα (συνήθως) παίρνουμε τις απαντήσεις που θέλουμε αλλά στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Με το Skoda Enyaq γράψαμε πάρα πολλά χιλιόμετρα ακόμα και με τρέιλερ! Είπαμε. Όχημα ελευθέρου χρόνου όχι μόνο στα λόγια…

Γράφουμε χιλιάδες χιλιόμετρα και παίρνουμε απαντήσεις

Advertisement
Advertisement

Πίσω από το τιμόνι ενός Skoda Enyaq με χωρητικότητα μπαταριών 62kWh (180 ίπποι και πισωκίνητο) καταφέραμε να γράψουμε περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα σε σχεδόν έξι μήνες. Χρόνος αλλά και αποστάσεις που μας γέμισαν πληροφορίες και μας έδωσαν απαντήσεις.

Το βασικό και γενικό συμπέρασμα είναι πως το να ζεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι δύσκολο αλλά χρειάζεται χρόνος και εξοικείωση όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή μας.

Ο αρχικός προβληματισμός που αφορά στην αυτονομία και στη φόρτιση αρχίζει να φεύγει κάθε εβδομάδα που περνά ενώ όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς και τα χρήματα που κερδίσεις από τα «καύσιμα» τότε έρχονται όλα να μπούνε σε μία διαφορετική σειρά.

Advertisement

Κόστος ρεύματος σπίτι – εθνική

Το Enyaq το χρησιμοποιήσαμε στην πόλη, στην εθνική οδό ακόμα και για να τραβάμε τρέιλερ! Μετά από τόσα χιλιόμετρα η μέση κατανάλωση κόλλησε στις 18kWh.

Advertisement

Αν κοστολογήσουμε το ρεύμα που καταναλώσαμε μεταφράζεται σε λιγότερα από 3 ευρώ (σύμφωνα με την τιμή ρεύματος και επιδότησης τον Σεπτέμβριο – 0,15 ευρώ) για κάθε 100 χλμ. ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για κόστος μετακίνησης.

Η τιμή αυτή αφορά σε φόρτιση ρεύματος στο σπίτι καθώς το κόστος σε ταχυφορτιστή είναι μεγαλύτερο (0,60- 0,62€ ανά kWh).

To κόστος ανά kWh σε ταχυφορτισή 50kW κυμαίνεται 0.60-0.62€. Αντίστοιχα η φόρτιση σπίτι 0,15€

Απαντήσεις σε πολλά βασικά ερωτήματα

Στο video που θα δείτε παρακάτω απαντάμε σε πολλά καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν όπως:

Advertisement

Τι αυτονομία έχει και από τι εξαρτάται;
Πόσο γρήγορα φορτίζει και πού μπορώ να το φορτίσω;
Μπορώ να ταξιδέψω;
Πόσο κοστίζει η φόρτιση;
Χαλάνε οι μπαταρίες;
Είναι αξιόπιστο;
Αξίζει η αγορά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο Range Rover κοστίζει έως και μια Ferrari! (+video)
Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Χιλιάδες αιτήσεις μεγάλο όφελος (παραδείγματα)
Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές των νέων ΙΧ στις ΗΠΑ