Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο μπορεί να αξίζει ένα τρακτέρ 109 ετών; (+video)

Ελλάδα 0:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο μπορεί να αξίζει ένα τρακτέρ 109 ετών; (+video)

ΝΕΑ

Πόσο μπορεί να αξίζει ένα τρακτέρ 109 ετών; (+video)

ΝΕΑ

Τα παλιά τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα γενικότερα, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να «παίρνουν τα πάνω τους» στο «χρηματιστήριο» των ιστορικών οχημάτων και η απόδειξη είναι το J.I. της Case.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να μην είναι κάποιο μοντέλο της Aston Martin ή της Ferrari αλλά το τρακέρ αυτό που έχει φτάσει τα 109 χρόνια ζωής, βλέπει την αξία του να «ανατινάζεται».

Περισσότερα από 30 τρακτέρ παλαιότερων ετών, δημοπρατήθηκαν από την Aumann Auctions που ασχολείται με τα γεωργικά μηχανήματα του παρελθόντος. Στην πιο πρόσφατη εκδήλωση της Aumann, πολλά από τα τρακτέρ που δημοπρατήθηκαν, έφτασαν σε τιμές πάνω από 190.000 ευρώ. Μόνο το εικονιζόμενο J.I. Case έφτασε σε επταψήφια τιμή, αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση πίσω τους ένα Marshall Colonial του 1910 που οριακά ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το I.J. Case που έχουμε στις φωτογραφίες, άλλαξε χέρια για το ποσό-ρεκόρ των 1.380.000 ευρώ! Πρόκειται για ένα τρακτέρ που έχει κατασκευαστεί μόλις σε 500 μονάδες προ 109 ετών και σήμερα είναι ένα από τα πέντε που υπάρχουν σε λειτουργία στον κόσμο. Κατασκευασμένο στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, από το 1912 έως το 1916, το I.J. Case είναι ένα τρακτέρ με ξύλινη πλατφόρμα και ατσάλινο κάλυμμα για το χειριστή.

Advertisement
Advertisement

Για την κίνησή του φροντίζει ένας τεράστιος δικύλινδρος (!) κινητήρας με χωρητικότητα 30,9 λίτρων, ο οποίος στέλνει τη ροπή και την ισχύ των 60 ίππων στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων μίας σχέσης. Το βάρος του τρακτέρ αυτού είναι 11.702 κιλά, οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς πως είναι μάλλον ένα από τα πιο αργά μηχανοκίνητα οχήματα στον κόσμο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους αναφορικά με τις τιμές των γεωργικών μηχανημάτων, το πιο ακριβό σύγχρονο τρακτέρ είναι το Case IH Quadtrac του οποίου η τιμή είναι λίγο πάνω από τις 560.000 ευρώ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως την πάτησαν οι Ρώσοι κλέφτες των τρακτέρ της Ουκρανίας;
Τρακτέρ που οργώνει μόνο του! (+video)
Η Pininfarina σκίζει και με τρακτέρ

 

Advertisement