Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020;

Ελλάδα 23:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020;

ΝΕΑ

Πόσα θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020;

ΝΕΑ

Το έτος 2020 αποτελεί ορόσημο για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Άλλοι θέτουν ως στόχο να κυκλοφορήσουν τα πρώτα οχήματα αυτόματης οδήγησης, άλλοι να στρογγυλοκαθίσουν στην κορυφή των πωλήσεων. Εξίσου σημαντικό κομμάτι της αυτοκίνησης είναι όμως και η ανάπτυξη που θα έχει μέσα στα επόμενα χρόνια η αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας των αγορών Research and Markets, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων θα φθάσει τα 7,5 εκατ. μονάδες στα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι περίπου 19% την περίοδο 2014-2020. Το καταναλωτικό κοινό δίνει όλο και περισσότερη σημασία στα ηλεκτρικά οχήματα, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη όπου η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι αυξημένη. Σημαντική παράμετρος είναι και οι υψηλές τιμές των καυσίμων κίνησης.

Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να εισέρχονται στο… άβατο των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μοντέλα όπως το Nissan Leaf, το Tesla Model S ή το νεοαφιχθέν BMW i3 αποκτούν το δικό τους κοινό. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου οι οδηγοί να κατευθυνθούν πιο μαζικά στην αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Advertisement
Advertisement

Κυριότερο είναι το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας», καθώς οι μπαταρίες δεν μπορούν να προσφέρουν εμβέλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Προβληματίζουν επίσης το μεγάλος βάρος των μπαταριών, το υψηλό κόστος αγοράς αλλά και το περιορισμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης. Όταν όλα αυτά ξεπεραστούν τότε τα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων θα παρκάρουν έξω από εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο.