Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα ηλεκτρικά και υβριδικά έχουν αγοράσει οι Ελληνες;

Ελλάδα 13:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα ηλεκτρικά και υβριδικά έχουν αγοράσει οι Ελληνες;

ΝΕΑ

Πόσα ηλεκτρικά και υβριδικά έχουν αγοράσει οι Ελληνες;

ΝΕΑ

Με την αυτοκίνηση να οδεύει σιγά-σιγά προς την ηλεκτροκίνηση, η χώρα μας αναδεικνύεται σε ουραγό ως προς το μερίδιο των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, παρά την αύξηση που παρατηρείται στις ταξινομήσεις τους. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Στη λαίλαπα λοιπόν των ρύπων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν σιγά-σιγά στο προσκήνιο, βάζοντας μπροστά την μηδενική περιβαλλοντική τους επιβάρυνση (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους ρύπους που εκπέμπουν) ώστε αργά αλλά σταθερά να σπάσουν το κατεστημένο της βενζίνης και του diesel.

Σήμερα, το μερίδιό τους στην Ευρώπη μπορεί να παραμένει χαμηλό (1% επί συνόλου πωλήσεων), ωστόσο η αύξηση του 40% που σημειώνουν οι πωλήσεις τους σε σχέση με πέρυσι δείχνουν ότι κάθε χρόνο που περνά οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Advertisement
Advertisement

Στη χώρα μας από την άλλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμη σε… προ-νηπιακό στάδιο. Με 57 πωλήσεις στο 9μηνο του 2018, το μερίδιο που κατέχουν είναι μόλις 0,07%, βάζοντας την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση με πέρυσι το φετινό νούμερο των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων στη χώρα μας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (21 ταξινομήσεις).

6b9e4dd9-2019-bmw-i3-44567654harpi640

Όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, το BMW i3 με 13 αυτοκίνητα είναι το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό της αγοράς, ακολουθούμενο από την ηλεκτρική έκδοση του VW up! (12 πωλήσεις) και το ηλεκτρικό smart fortwo (9 πωλήσεις). Αξιοσημείωτες είναι οι 2 ταξινομήσεις του Tesla Model X.

Advertisement

Πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ελλάδα

  1. BMW i3: 17 πωλήσεις
  2. VW e-up!: 15 πωλήσεις
  3. smart EQ fortwo: 10 πωλήσεις
  4. Nissan LEAF: 5 πωλήσεις
  5. VW e-Golf: 5 πωλήσεις
  6. Citroen Berlingo Electric: 3 πωλήσεις
  7. Tesla Model X: 2 πωλήσεις

Εκτός όμως από τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (φορτίζουν και από πρίζα) αποτελούν και αυτά μια λύση οικολογίας, κατέχοντας σαφώς υψηλότερα νούμερα πωλήσεων σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Στη φετινή χρονιά στη χώρα μας έχουν πωληθεί λοιπόν 2.861 υβριδικά αυτοκίνητα κρατώντας ένα μερίδιο 3,4% επί συνόλου πωλήσεων. Σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις αυτές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση 61%, η οποία είναι τριπλάσια από αυτήν συνολικά της αγοράς δείχνοντας ότι και εδώ στο πέρασμα του χρόνου θα δούμε περαιτέρω αύξηση στις πωλήσεις τους, έναντι των «παραδοσιακών» μορφών καυσίμου.

Hybrid Toyota Range

Στο Top 10 των πωλήσεις είναι ξεκάθαρη η πρωτοκαθεδρία της Toyota, η οποία κρατά τις 3 πρώτες θέσεις με πολύ υψηλά νούμερα (συνολικά από τα 2.861 υβριδικά της αγοράς, τα 2.412 είναι της ιαπωνικής μάρκας). Στην τέταρτη θέση των πωλήσεων ακολουθεί η «ήπια» υβριδική έκδοση του Suzuki Swift, ενώ το Volvo XC60 είναι το πρώτο σε πωλήσεις premium υβριδικό μοντέλο.

Advertisement

Top 10 υβριδικών στην Ελλάδα

  1. Toyota Yaris: 1.204 πωλήσεις
  2. Toyota C-HR: 882 πωλήσεις
  3. Toyota Auris: 310 πωλήσεις
  4. Suzuki Swift: 128 πωλήσεις
  5. Volvo XC60: 54 πωλήσεις
  6. Mercedes GLC: 44 πωλήσεις
  7. Lexus NX: 32 πωλήσεις
  8. Suzuki Ignis: 27 πωλήσεις
  9. Audi A4 Allroad: 22 πωλήσεις
  10. Porsche Panamera: 17 πωλήσεις