Πόσα δυστυχήματα οφείλονται σε τεχνικές βλάβες;
ΝΕΑ
Τα ευρήματα της μελέτης του γερμανικού ινστιτούτου ΕΚΑ, είναι άκρως ενδεικτικά, για τα πραγματικά αίτια των θανάσιμων τραυματισμών στην άσφαλτο.
Η ανθρώπινη συμπεριφορά και εξωτερικοί παράγοντες ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των δυστυχημάτων, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου FKA. Κατά μία έννοια, με αυτά τα ευρήματα αμφισβητείται η ανάγκη αυστηροποίησης των τεχνικών ελέγχων οχημάτων στην Ε.Ε.
WHAT CAR
Λιγότερο από το 1% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων προκαλούνται από τεχνικές βλάβες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου FKA. Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των περιοδικών τεχνικών ελέγχων (PTI), προκαλώντας προβληματισμό για τον αντίκτυπο τέτοιων ρυθμίσεων στη βιομηχανία οχημάτων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από το 99% των δυστυχημάτων σχετίζονται με ανθρώπινα λάθη ή εξωτερικούς παράγοντες, ενώ οι τεχνικές βλάβες -με συνηθέστερες εκείνες στα ελαστικά- είναι σπανιότατες. Το FKA υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους τεχνικούς ελέγχους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και τεκμηρίωση, ώστε να μην αυξάνεται το κόστος χωρίς ουσιαστικό όφελος για την οδική ασφάλεια.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές ήδη παρέχουν εκτενή δεδομένα τεχνικών ελέγχων μέσω της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός 2019/621/ΕΕ), αλλά τα στοιχεία αυτά σπάνια αξιοποιούνται πλήρως από τα κέντρα τεχνικού ελέγχου, γεγονός που δυσχεραίνει τον έλεγχο σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Η FKA προτείνει εναλλακτικά μέτρα για την ουσιαστική μείωση των τροχαίων, όπως τη βελτίωση της καταγραφής των αιτίων ατυχημάτων και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων κανονισμών τύπου έγκρισης. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για εναρμόνιση των πρακτικών τεχνικού ελέγχου μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να διευκολύνεται η συμμόρφωση και η ανταλλαγή δεδομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.