Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα χιλιόμετρα κάνει ένα παλιό ηλεκτρικό με φουλ γκάζι; (+video)

Ελλάδα 16:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα χιλιόμετρα κάνει ένα παλιό ηλεκτρικό με φουλ γκάζι; (+video)

ΝΕΑ

Πόσα χιλιόμετρα κάνει ένα παλιό ηλεκτρικό με φουλ γκάζι; (+video)

ΝΕΑ

H αυτονομία των ηλεκτρικών είναι μία δύσκολη εξίσωση. Πολύ πιο δύσκολη όταν ο οδηγός αποφασίσει να κινηθεί χωρίς αυτοσυγκράτηση.

Advertisement
Advertisement

Οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση τρέχουν πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με κύριο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της απόδοσης και συνεπώς της αυτονομίας.

Έχουμε φτάσει σε σημείο πλέον τα σύγχρονα ηλεκτρικά να έχουν αυτονομίες που ξεπερνούν τα 500 ή και 600 χιλιόμετρα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και με τις μετρήσεις WLTP.

Για να έχουμε μία εικόνα της προόδου που έχει συντελεστεί, αρκεί να δούμε το video που παραθέτουμε.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό παρακολουθούμε ένα μεταχειρισμένο Nissan Leaf του 2012, με περίπου 115.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ του. Οι δημιουργοί του video είχαν την έμπνευση να το οδηγήσουν όσο γίνεται λιγότερο οικονομικά και μάλιστα σε μία μέρα με πολύ κρύο, με μείον 3 βαθμούς Κελσίου.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο της δοκιμής, σε κανονικές συνθήκες βγάζει μία αυτονομία 106 χιλιομέτρων. Την ημέρα εκείνη το έφεραν σε μία πίστα με την ένδειξη της αυτονομίας να έχει πέσει στα 67 χιλιόμετρα λόγω και του κρύου.

Στη συνέχεια άρχισαν να το οδηγούν όσο πιο γρήγορα γινόταν, κοντά στην τελική του, με πάνω από 150 χλμ/ώρα. Η ένδειξη της αυτονομίας έπεφτε πολύ γρήγορα, δείχνοντας υπόλοιπο μόλις 5 χιλιομέτρων μετά από μόλις 7,5 χιλιόμετρα της δοκιμής.

Advertisement

Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο “δύσκολα” άναψαν και ότι μπορούσε να προσθέσει στην κατανάλωση μπαταρίας (κλιματισμό, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες κ.ά.), με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να τερματίσει την διαδρομή του μετά από μόλις 34,7 χιλιόμετρα.

Η συγκεκριμένη “δοκιμασία” δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα, πέρα από το να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει μέσα σε δέκα χρόνια.

Advertisement

Το πρωτοπόρο στην εποχή του Nissan Leaf, όπως και όλα τα μοντέλα εκείνης της εποχής, είναι ήδη ξεπερασμένα στην διαχείριση της ενέργειας και της αυτονομίας που προσφέρουν.

Και αν μέσα σε δέκα χρόνια έχουν γίνει τόσο μεγάλες αλλαγές, σκεφτείτε που θα βρισκόμαστε το 2033!

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πολυτεχνείο: Έτσι λύνεται το θέμα της αυτονομίας!
Πόσο πέφτει η αυτονομία των ηλεκτρικών με το κρύο; Δείτε παραδείγματα
Υπάρχει αυτοκίνητο με αυτονομία 7.000 χιλιομέτρων;