Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο πέφτει η αυτονομία των ηλεκτρικών με το κρύο; Δείτε παραδείγματα

Ελλάδα 6:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο πέφτει η αυτονομία των ηλεκτρικών με το κρύο; Δείτε παραδείγματα

ΝΕΑ

Πόσο πέφτει η αυτονομία των ηλεκτρικών με το κρύο; Δείτε παραδείγματα

ΝΕΑ

Είναι γνωστό ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της απόδοσης της μπαταρίας. Σε ποιο βαθμό όμως αυτό ισχύει για διάφορα μοντέλα;

Advertisement
Advertisement

Οι κακές… σχέσεις των μπαταριών με το κρύο είναι κάτι που αφορά όχι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιεί αυτό το μέσο αποθήκευσης της ενέργειας.

Στα αυτοκίνητα βέβαια η μείωση της απόδοσής της λόγω του κρύου είναι σαφώς πιο κρίσιμη, καθώς επιδρά καθοριστικά στην αυτονομία του και στην απόσταση που μπορεί να καλύψει.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να χάσουν έως και το 35% της αυτονομίας που ανακοινώνει ο κατασκευαστής τους κατά την διάρκεια της λειτουργίας σε συνθήκες ψύχους.

Advertisement
Advertisement

Η πτώση της αυτονομίας ισχύει για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, αν και το κάθε ένα αντιδρά διαφορετικά. Και καλό θα ήταν οι καταναλωτές να γνωρίζουν όχι μόνο την μέγιστη αυτονομία ενός αυτοκινήτου σε ιδανικές συνθήκες, αλλά και πόσο “χάνει” στο κρύο, πριν επιλέξουν ποιο θα αγοράσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση της αυτονομίας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την απόδοση της μπαταρίας. Η ίδια η μπαταρία δεν παθαίνει τίποτα, απλά δεν έχει την ικανότητα να φορτίζει ή να παράγει όση ενέργεια χρειάζεται για διάφορους λόγους.

Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, η μείωση της αυτονομίας γίνεται για διάφορους λόγους. Υπάρχουν χημικές αιτίες, καθώς ο ρυθμός που γίνεται η αντίδραση μέσα στην μπαταρία μειώνεται με το κρύο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναστέλλουν τις χημικές αντιδράσεις και λειτουργούν ως αντίσταση που επιβραδύνει τις φυσικές διεργασίες, επισημαίνει η έρευνα.

Advertisement

Ένα ακόμα θέμα που προκύπτει τον χειμώνα είναι η θέρμανση της καμπίνας. Στα συμβατικά αυτοκίνητα, ο κινητήρας παράγει περίσσευμα θερμότητας, το οποίο χρησιμεύει για την θέρμανση του σαλονιού. Για να ζεστάνει ένα EV το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, πρέπει να υπάρχει μια πηγή ενέργειας, η οποία να αντλεί ενέργεια από την μπαταρία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτονομία.

Η έρευνα που έγινε από το Recurrent για το 2022 και πήρε στοιχεία από 7.000 διαφορετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πολλά σημεία στην επικράτεια των ΗΠΑ, περιελάβανε μερικά από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα.

Advertisement

Στον πίνακα που παραθέτουμε βλέπουμε μία μέση εκτίμηση για κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Οι δοκιμασίες έγιναν σε θερμοκρασίες από -1 έως -7 βαθμούς Κελσίου, και βλέπουμε τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται σε κάθε αυτοκίνητο.

Ο μέσος όρος της πτώσης της αυτονομίας είναι κοντά στο 20%, με κάποια μοντέλα όπως η Jaguar iPace να έχει εξαιρετική απόδοση, με μείωση μόλις 3% ενώ κάποια άλλα φθάνουν σε μείωση και το 30% της αυτονομίας τους σε σχέση με την στάνταρ μέτρηση που γίνεται στους 21 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει η έρευνα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος οδήγησης, η επιλεγμένη θερμοκρασία στην καμπίνα, η κατάσταση της μπαταρίας και πολλά ακόμα.

Το σημαντικό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η μπαταρία δεν παθαίνει τίποτα με το κρύο. Απλά θα πρέπει να περιμένετε το καλοκαίρι για να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας της και στην μέγιστη αυτονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BMW: Πιο φθηνές και πιο αποδοτικές οι μπαταρίες νέας γενιάς
Γιατί καθυστερούν τόσο οι μπαταρίες νέας γενιάς;
Ποιοι μπορούν να αφαιρούν ή να επισκευάζουν μπαταρίες ηλεκτρικών ΙΧ;