Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα ενωθεί η Ελλάδα με τη Ρουμανία;

Ελλάδα 4:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως θα ενωθεί η Ελλάδα με τη Ρουμανία;

ΝΕΑ

Πως θα ενωθεί η Ελλάδα με τη Ρουμανία;

ΝΕΑ

Σε βάθος 5ετία θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος Αλεξανδρούπολη-Κωνστάτζα, μέσω Βουλγαρίας.

Advertisement
Advertisement

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει το μεγάλο οδικό έργο, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Ρουμανία, αποτελώντας ένα σημαντικό κόμβο για τα Βαλκάνια.

Tο σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο του Έβρου με την Κωνστάντζα της Ρουμανίας παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, στο πρώτο διεθνές συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF).

Ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών, ανέπτυξε τον σχεδιασμό της κυβέρνησής του για τη διασύνδεση της χώρας με την ευρύτερη περιοχή. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό καταλαμβάνει η σύνδεση Βορρά – Νότου με την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Ρουμανία μέσω της Βουλγαρίας, έργο για το οποίο υπεγράφη κοινή δήλωση κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών στη Βάρνα.

Advertisement
Advertisement

Όπως ανέφερε ο κ. Vassiliev, για τον διάδρομο αυτόν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έξι δις ευρώ εγγύηση και αναμένεται η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας ανέφερε πως η χώρα θα αιτηθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντισταθμιστεί το κόστος, ωστόσο δεν θα σταματήσει το έργο εν αναμονή της χρηματοδότησης.

«Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα και φυσικά μπορούμε να βοηθήσουμε και γείτονες χώρες, ώστε να αποπερατωθεί πιο γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό για το εμπόριο μεταξύ των χωρών ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό έργο, προκειμένου το εμπόριο να μην στηρίζεται στη Μαύρη θάλασσα, την οποία χαρακτήρισε «λίμνη των Ρώσων».