Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως τα κινέζικα φορτηγά θα ρίξουν την τιμή του πετρελαίου;

Ελλάδα 12:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως τα κινέζικα φορτηγά θα ρίξουν την τιμή του πετρελαίου;

ΝΕΑ

Πως τα κινέζικα φορτηγά θα ρίξουν την τιμή του πετρελαίου;

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι κρατούν τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Και όπως φαίνεται μία σημαντική αλλαγή στις μεταφορές μπορεί να ρίξει τις τιμές των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Με ρυθμούς ανάπτυξης που εντυπωσιάζουν και μία τεράστια εσωτερική αγορά η οποία μπορεί να απορροφήσει κάθε κραδασμό της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα εξελίσσεται στον κυρίαρχο του κόσμου. Και ένα ακόμα στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει την τεράστια δυναμική της χώρας σε κάθε τομέα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η χώρα διαθέτει την μεγαλύτερη αγορά επαγγελματικών οχημάτων στον κόσμο. Και κάθε εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών στην Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει όλο τον πλανήτη.

Για παράδειγμα, τα ελαφρά επαγγελματικά στην Κίνα έχουν αυξηθεί από μόλις 1% στο 10% στα τελευταία δύο χρόνια. Και μάλιστα με προβλέψεις εκρηκτικής ανόδου για τα επόμενα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Η αγορά αυτή αναπτύσσεται ραγδαία χάρη στην κεντρική υποστήριξη της κυβέρνησης, μιας μεγάλης γκάμας ηλεκτρικών μοντέλων και στις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται στις υποδομές.

Το ίδιο γίνεται και με τα ηλεκτρικά επιβατικά, τα οποία έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί, κατακτώντας μερίδιο αγοράς του 22%, το οποίο αυξάνεται διαρκώς.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει κεντρική απόφαση να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στον τομέα των μεταφορών, αν και απώτερος στόχος είναι το υδρογόνο, αλλά σε έναν πιο μακρινό ορίζοντα.

Advertisement

Οι εγχώριες εταιρίες βρίσκονται σε μία έντονη δραστηριότητα εξέλιξης και παραγωγής ηλεκτρικών φορτηγών. Ακόμα και για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, όπου το θέμα της εμβέλειας είναι κρίσιμης σημασίας.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει εξαγγείλει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας δημόσιων σταθμών φόρτισης, ενώ παράλληλα ενισχύει και την τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών.

Advertisement

Οι σταθμοί που κάνουν αυτή την διεργασία αυξήθηκαν κατά 318% τα τελευταία δύο χρόνια, και έτσι μπορεί να καλυφθεί ένας στόλος πάνω από 34.000 ηλεκτρικών van και φορτηγών.

Όλα αυτά όπως είναι φυσικό θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πέσουν σημαντικά.

Advertisement

Οι υπολογισμοί των μεγάλων αναλυτών προέβλεπαν ότι η παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων για τις μεταφορές θα κορυφωνόταν το 2027, όμως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Κίνα, το ορόσημο αυτό θα έρθει αρκετά νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Κινέζοι είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, και τα περιθώρια ανάπτυξης που έχουν είναι τεράστια λόγω της μεγάλης εγχώριας αγοράς. Οπότε κάθε τι που γίνεται στην αχανή Κίνα έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και από την στιγμή που η Κίνα θα περιορίσει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, έστω και στις μεταφορές, είναι προφανές ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυριαρχία του στις ενεργειακές ανάγκες όλου του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρέμε Ευρώπη! Ιδού το εθνικό σπορ αυτοκίνητο της Κίνας
Πως μπορούν Ρωσία και Κίνα να «στραγγαλίσουν» την Ευρώπη;
Η VW στην Κίνα έχει χάσει τη μπάλα με τα μοντέλα της…