Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως η Peugeot θα καταργήσει τα μεταχειρισμένα

Ελλάδα 21:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως η Peugeot θα καταργήσει τα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Πως η Peugeot θα καταργήσει τα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Μέχρι σήμερα ένα αυτοκίνητο είχε μια δεδομένη διάρκεια ζωής. Η γαλλική εταιρία όμως σκοπεύει να αλλάξει και αυτό, καταργώντας στην ουσία την έννοια του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Στην πρόσφατη εκδήλωση με την ονομασία “E-Lion” όπου η Peugeot παρουσίασε τα σχέδιά της για τα μελλοντικά της -και δη τα ηλεκτρικά- αυτοκίνητα, έφερε στην επιφάνεια και μία ιδέα που δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ικανή να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για το αυτοκίνητο.

Η Peugeot λοιπόν αναζητά τρόπους ώστε το αυτοκίνητό μας να αυξήσει σημαντικά τον ωφέλιμο χρόνο της ζωής του. Και με συνεχείς ανανεώσεις και βελτιώσεις να παραμένει πάντα νέο, ακόμα και στα… βαθιά γεράματά του.

Πρόθεση της Peugeot είναι να αυξήσει τον κύκλο ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα 25 χρόνια, χρονικό διάστημα το οποίο είναι κατά πολύ περισσότερο από τα 15 χρόνια που υπολογίζεται ως μέσος όρος από τις εταιρίες για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι σχεδιαστές των αυτοκινήτων να μπουν σε μία διαφορετική λογική στην κατασκευή των ηλεκτρικών μοντέλων από εδώ και στο εξής.

Για παράδειγμα η Peugeot θέλει ένα αυτοκίνητο του μέλλοντος να μπορεί να αλλάζει βασικά στοιχεία του οχήματος, μεταξύ των οποίων και το σαλόνι το οποίο θα μπορεί να φρεσκάρεται με καινούργια στοιχεία κάθε φορά που το αυτοκίνητο αλλάζει χέρια ή όποτε το επιθυμεί ο πρώτος ιδιοκτήτης του.

Έτσι η αίσθηση που θα έχει ο κάθε οδηγός θα είναι αυτή ενός σχεδόν καινούργιου οχήματος ακόμα και αν έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, έχοντας στα χέρια του για παράδειγμα φρέσκα καθίσματα, νέα εξαρτήματα αλλά και ανανεωμένο ψηφιακό περιβάλλον.

Advertisement

Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και η χρήση ανακυκλωμένων και βιώσιμων υλικών για την κατασκευή του σαλονιού, αλλά και η σχεδίαση με τέτοιο τρόπο ώστε στοιχεία του σαλονιού να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και να αντικατασταθούν με καινούργια και -ενδεχομένως- νέας σχεδίασης.

Advertisement

Το πάντα “καινούργιο” σαλόνι θα μπορεί σύμφωνα με την Peugeot να συνδυάζεται με διαρκείς ανανεώσεις στο ψηφιακό πακέτο και τις ήδη γνωστές over-the-air ενημερώσεις στα συστήματά του, έτσι ώστε να παραμένει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας, καθώς και ψυχαγωγίας που προσφέρει το αυτοκίνητό του.

Η Peugeot παρομοίασε αυτή την διαδικασία με τις αντίστοιχες που κάνουν οι εταιρίες κινητών τηλεφώνων, όταν ανανεώνουν το λογισμικό τους και το οποίο μπορεί να δουλέψει σε παλαιότερης γενιάς συσκευές.

Η Peugeot το πάει ακόμα παραπέρα, με τον υπεύθυνο σχεδιασμού Mathias Hossann να λέει ότι πρέπει να “ξεχάσουμε” τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Advertisement

“Αντίθετα, λέει ο ίδιος, θα υπάρχει πάντα ένα φρέσκο και εξατομικευμένο αυτοκίνητο το οποίο θα μπορεί να αναβαθμίζεται οποιαδήποτε στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Ένα προϊόν το οποίο είναι πάντα ενημερωμένο θα κρατά την αξία του και σε όλη την διάρκεια της ζωής του”.

Η φιλοσοφία της Peugeot έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων καιρών, όπου το τυπικό facelift των 4-5 ετών και οι αλλαγές μοντέλων κάθε 8-10 χρόνια είναι μία πολυτέλεια πλέον.

Τα πράγματα κινούνται πολύ πιο γρήγορα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τον ψηφιακό τομέα είναι ραγδαίες, οπότε θα πρέπει να υπάρχει μία διαδικασία για άμεση ανταπόκριση και από την πλευρά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και η Peugeot όπως φαίνεται βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot e-Lion: Όλα ηλεκτρικά
Ήρθε στην Ελλάδα το νέο Peugeot 408 – Ποια είναι η τιμή του; (+video)
10 λόγοι για να κάνεις δικό σου το Peugeot 208