Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως οι κλέφτες ξεκλειδώνουν εύκολα τα Tesla

Ελλάδα 10:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως οι κλέφτες ξεκλειδώνουν εύκολα τα Tesla

ΝΕΑ

Πως οι κλέφτες ξεκλειδώνουν εύκολα τα Tesla

ΝΕΑ

Παρά τις σύγχρονες τεχνολογίες τα Tesla έχουν μία «κερκόπορτα» στην ασφάλειά τους που εκμεταλλεύονται οι καλά ενημερωμένοι κλέφτες.

Advertisement
Advertisement

Παρά την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας εισόδου χωρίς κλειδί, τα Tesla παραμένουν ευάλωτα σε κλοπή.

Οι ερευνητές της εταιρείας GoGoByte με έδρα το Πεκίνο απέδειξαν ότι ακόμη και τα μοντέλα Tesla που είναι εξοπλισμένα με τσιπ Ultra-Wideband (UWB), όπως το ανανεωμένο Model 3, μπορούν ακόμη να κλαπούν μέσω αναμετάδοσης.

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει κλέφτες που χρησιμοποιούν φθηνές ραδιοσυσκευές για να αναμεταδώσουν το σήμα Bluetooth από το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, επιτρέποντάς τους να ξεκλειδώσουν και να απομακρύνουν το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Τα οχήματα της Tesla θεωρούνται γενικά ασφαλή, καθώς διαθέτουν ισχυρό λογισμικό και μέτρα ασφαλείας, όπως παρακολούθηση GPS και λειτουργία PIN για οδήγηση.

Ωστόσο, η εξάρτηση από το Bluetooth για τη λειτουργία του τηλεφώνου ως κλειδί παρουσιάζει μια σημαντική ευπάθεια.

Τα σήματα Bluetooth μπορούν να υποκλαπούν και να αναμεταδοθούν από κλέφτες, παρακάμπτοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του οχήματος.

Advertisement

Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και στα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με UWB, μια τεχνολογία που μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη θέση του οδηγού σε σχέση με το αυτοκίνητο, γεγονός που αναμενόταν να ενισχύσει την ασφάλεια έναντι επιθέσεων αναμετάδοσης.

Παρόλο που το UWB προσφέρει πλεονεκτήματα όπως η αυτόματη επιλογή προφίλ οδηγού και το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ χωρίς χέρια, δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως για την αποτροπή επιθέσεων αναμετάδοσης.

Advertisement

Η Tesla δεν έχει ακόμη εφαρμόσει ένα σύστημα που να ελέγχει αν ο οδηγός βρίσκεται κοντά με τη χρήση UWB πριν ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο μέσω Bluetooth.

Η εταιρεία δηλώνει ότι εξακολουθεί να αναπτύσσει αυτή τη λειτουργία για να διασφαλίσει ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την εμπειρία του χρήστη.

Έως ότου αυτή η λειτουργία UWB ενσωματωθεί πλήρως και καταστεί αξιόπιστη, οι ιδιοκτήτες της Tesla συνιστάται να χρησιμοποιούν τη λειτουργία PIN-to-drive, η οποία απαιτεί την εισαγωγή ενός PIN πριν από την οδήγηση του αυτοκινήτου.

Advertisement

Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους κλέφτες να κλέψουν το όχημα, ακόμη και αν καταφέρουν να το ξεκλειδώσουν.

Παρά τις προκλήσεις ασφαλείας, τα Tesla παραμένουν μεταξύ των λιγότερο κλεμμένων οχημάτων λόγω των προηγμένων συστημάτων εντοπισμού και των ολοκληρωμένων συστημάτων επικοινωνίας τους.