Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως δουλεύει η τετρακίνηση της Skoda;

Ελλάδα 19:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως δουλεύει η τετρακίνηση της Skoda;

ΝΕΑ

Πως δουλεύει η τετρακίνηση της Skoda;

ΝΕΑ

Η Skoda χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τετρακίνηση στην Octavia Combi το 1999 και από τότε έχουν ακολουθήσει ένα σωρό μοντέλα της με κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Η τρέχουσα πέμπτη γενιά της τεχνολογίας κίνησης 4 × 4 βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, λειτουργεί πλήρως αυτόματα, ιδιαίτερα αποδοτικά και εξαιρετικά οικονομικά, σε κάθε συνθήκη. Το σίγουρο είναι πως η μεταβαλλόμενη κατανομή ισχύος μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα αυξάνει κυρίως την ασφάλεια σε οποιοδήποτε έδαφος.

Από την κυκλοφορία του πρώτου τετρακίνητου μοντέλου μέχρι το τέλος του 2019, η Skoda παρέδωσσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα με σύστημα τετρακίνησης. Μόνο το 2019 παρήγαγε περισσότερα από 157.000 οχήματα 4Χ4 στις σειρές Octavia, Superb, Karoq και Kodiaq. Περίπου το 60% των πελατών επιλέγουν την τετρακίνητη έκδοση του Kodiaq, υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της Skoda.

Η σύγχρονη τετρακίνηση της φίρμας εξασφαλίζει επίσης πρόσφυση και σε ξηρή άσφαλτο. Υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, η κίνηση καταλήγει μόνο στους εμπρός τροχούς. Εάν ανιχνευτεί απώλεια πρόσφυση, ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος υδραυλικός συμπλέκτης μεταφέρει αυτόματα ένα ποσοστό της ροπής στους πίσω τροχούς μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου έτσι ώστε να διατηρείται η πρόσφυση. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς πηγαίνει πάντοτε εκεί όπου χρειάζεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει δράση ο οδηγός.

Το σύστημα τετρακίνησης συνδυάζεται με τα πιο σημαντικά συστήματα υποστήριξης όπως το ABS, το ESC, το ESP, to ηλεκτρονικό κλείδωμα διαφορικού EDS και κατ’ επέκταση το XDS +. Ως αποτέλεσμα, τα ηλεκτρονικά ελέγχου μπορούν να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες οδήγησης και τις κρίσιμες καταστάσεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, για παράδειγμα, όταν κινείσαι σε υψηλές ταχύτητες ή σε επιφάνειες με διαφορετική τριβή. Για την ασφαλή διατήρηση του οχήματος σε τροχιά, τα ηλεκτρονικά ελέγχουν επιλεκτικά τον κάθε τροχό ξεχωριστά.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα πιο ευρύχωρη η νέα Skoda Octavia

Η τεχνολογία 4 × 4 της Skoda υποστηρίζει επίσης τα δυναμικά συστήματα ελέγχου του οχήματος, ώστε να εξασφαλίζεται ο ασφαλής και ομαλός χειρισμός σε όλες τις επιφάνειες του τερέν. Πολλοί οδηγοί που ταξιδεύουν με ρυμουλκούμενα ή τροχόσπιτα, ειδικότερα, εκτιμούν αυτό το χαρακτηριστικό. Σημειώστε δε πως οι τετρακίνητες εκδόσεις της εταιρίας μπορούν να ρυμουλκούν φορτία μέχρι 25% βαρύτερα από τα αντίστοιχα οχήματα με κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς.