Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιo πετρέλαιο; Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ελλάδα 6:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιo πετρέλαιο; Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Ποιo πετρέλαιο; Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Αν και η κυριότερη χώρα παραγωγής πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία θέλει να μπει στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης συνεργαζόμενη με τον Ταϊβανέζικο κολοσσό ηλεκτρονικών Foxconn

Advertisement
Advertisement

H εποχή της ηλεκτροκίνησης ανοίγει ευκαιρίες και δυνατότητες για παραγωγή αυτοκινήτων σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν έχουν κάποιο προφανές συμφέρον να την προωθήσουν.

Ένας από αυτούς είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι η κυρίαρχη χώρα στην παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο. Όμως προφανώς έχει αντιληφθεί ότι η χρήση του από εδώ και πέρα θα φθίνει με γοργούς ρυθμούς, ιδίως στις μεταφορές, οπότε σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις.

Έτσι οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να απευθυνθούν στην ταϊβανέζικη Foxconn ώστε να δημιουργήσουν μία κοινή εταιρία η οποία θα προσπαθήσει να εξελίξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Το fund “Saudi Arabias’ Public Investment” θα δημιουργήσει μία εντελώς νέα εταιρία με την ονομασία Velocity, στην οποία θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών. Η Foxconn θα προσφέρει το software, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το ηλεκτρικό υπόβαθρο για το νέο ηλεκτρικό όχημα.

Χρειάζεται όμως και άλλη βοήθεια και για αυτή μάλλον θα απευθυνθούν στην ΒΜW. Η γερμανική εταιρία έχει επενδύσει αρκετά στην δημιουργία νέων πλατφορμών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και έτσι αναζητά συνεργασίες για να μειώσει το κόστος εξέλιξης, όπως έχει ήδη κάνει με την Βιετναμέζικη VinFast και το δάπεδο της Χ5.

Advertisement

Η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται εδώ και καιρό να αλλάξει την ροή της οικονομίας της και να ξεφύγει από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Στα σχέδιά της είναι και η δημιουργία μίας εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, αν και τίποτα δεν έχει προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα.

Για παράδειγμα, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πήρε το πλειοψηφικό μερίδιο της Lucid το 2018 σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής κοντά στην Τζέντα.

Advertisement

Επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών με στόχο την παραγωγή 15 GWh ετησίως έως το 2028. Το εργοστάσιο αυτό θα δίνει μπαταρίες στην Lucid αλλά και σε άλλους κατασκευαστές που θα εγκατασταθούν στην Σαουδική Αραβία.

Από την άλλη και η Foxconn θέλει να μπει και αυτή στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχοντας ήδη αποκαλύψει τρία ηλεκτρικά οχήματα τον Οκτώβριο ενώ έχει κάνει και σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ αγοράζοντας το εργοστάσιο της Lordstown Motors στο Οχάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τώρα και Made in Turkey ηλεκτρικά μηχανάκια
Ιδού τα 10 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα (τιμές)
Πόσο άγνωστα είναι ακόμα τα ηλεκτρικά;

Advertisement