Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο αγοράζουμε αυτοκίνητο;

Ελλάδα 18:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο αγοράζουμε αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο αγοράζουμε αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Μέχρι πριν λίγο καιρό τα κριτήρια που επιλέγαμε αυτοκίνητα είχαν να κάνουν με την εμφάνιση, τον εξοπλισμό ή τις επιδόσεις. Όχι, όμως και στις μέρες μας.

Advertisement
Advertisement

Η επιλογή ενός αυτοκινήτου ήταν πάντα μία απόφαση στην οποία εμπλέκονταν πολλοί παράγοντες και αρκετές γνώμες. Από τα πιο απλά όπως το χρώμα ή το σχέδιο έως τα πιο σύνθετα, όπως τα τεχνικά στοιχεία ή οι επιδόσεις και τα οδηγικά χαρακτηριστικά.

Όμως όλα αυτά φαίνεται ότι είναι πλέον “πολυτέλειες” για μία αγορά η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και με τους καταναλωτές να έχουν απέναντί τους έναν βασικό νέο παράγοντα: τις τιμές των καυσίμων που βρίσκονται σε ιστορικά ύψη. Και τα οποία δύσκολα και μάλλον αργά θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Βρετανία από το CarGurus, δείχνει ότι πλέον ο νούμερο ένα παράγοντας για την αγορά αυτοκινήτου είναι η κατανάλωση καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτου, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την κατανάλωση καυσίμου.

Η κατανάλωση καυσίμου έσπρωξε στην δεύτερη θέση την αξιοπιστία στο 55%. Ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή νέου αυτοκινήτου είναι πλέον η φορολογία με 25%, η οποία ανέβηκε τρεις θέσεις.

Στην τρίτη θέση ήταν μέχρι τώρα το design με ποσοστά γύρω στο 30%, αλλά μετά τα νέα δεδομένα έπεσε πιο κάτω, φθάνοντας στο 20% των ερωτηθέντων της έρευνας.

Advertisement

Το design ξεπεράστηκε πλέον και από έναν άλλον σημαντικό τομέα, την παθητική ασφάλεια και τα αποτελέσματα στα crash test, με 21% να έχουν απαντήσει ότι το θεωρούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αγοράς νέου αυτοκινήτου.

Advertisement

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι το 23% δήλωσαν ότι θα είχαν αγοράσει ένα πιο οικονομικό αυτοκίνητο αν γνώριζαν ότι οι τιμές των καυσίμων θα έφθαναν στα σημερινά επίπεδα. Ενώ ένα 8% δήλωσε ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό ή αλλιώς δεν θα προχωρούσε σε αγορά αυτοκινήτου.

Στην έρευνα εξετάστηκαν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας εποχής όπως διαμορφώνεται σήμερα με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Για παράδειγμα σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, με το 37% να δηλώνει ότι περιπατά πιο συχνά, 18% χρησιμοποιεί πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και 12% το ποδήλατο.

Κατά μέσο όρο στην Βρετανία οι οδηγοί έχουν περιορίσει κατά περίπου 30 χιλιόμετρα τις εβδομαδιαίες μετακινήσεις τους σε σύγκριση με την περίοδο πριν την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Αυτό αντιστοιχεί με σχεδόν 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα ή 86.809 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν…

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίδομα καυσίμων: Μπείτε εδώ για να συμπληρώσετε την αίτηση
7 τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμο (+video)
Μισθοί και καύσιμα: Αρνητική πρωταθλήτρια η Ελλάδα