Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο ηλεκτρικό είναι ο βασιλιάς της φόρτισης; (+video)

Ελλάδα 5:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο ηλεκτρικό είναι ο βασιλιάς της φόρτισης; (+video)

ΝΕΑ

Ποιο ηλεκτρικό είναι ο βασιλιάς της φόρτισης; (+video)

ΝΕΑ

Mία ανεξάρτητη γερμανική εταιρία μέτρησε την ταχύτητα φόρτισης μερικών από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα. Και τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Πολλά ακούγονται για την ταχύτητα φόρτισης κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με τις εταιρίες να ανακοινώνουν αισιόδοξα νούμερα για το κάθε μοντέλο τους. Όμως, στην πράξη τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτό το θέμα έρχεται να λύσει στην Γερμανία μία ανεξάρτητη εταιρία, το P3 Group. Αυτή έχει καθιερώσει έναν δείκτη, μέσω του οποίου μετρά πόσα χιλιόμετρα αυτονομίας αποκτά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 20 λεπτά. Ο δείκτης που βγαίνει στο τέλος αφορά το πηλίκο της εμβέλειας που αποκτάται δια της απόστασης στόχου των 300 χιλιομέτρων.

Δηλαδή, με απλά λόγια πόσο κοντά στα 300 χιλιόμετρα πραγματικής αυτονομίας φθάνει ένα όχημα με 20 λεπτά φόρτισης. Η φόρτιση γίνεται πάντα στον ίδιο σταθμό γρήγορης φόρτισης από τον ίδιο κατασκευαστή, εκτός από τα Tesla τα οποία χρησιμοποιούν τα δικά τους superchargers.

Advertisement
Advertisement

Η νέα κατάταξη που ανακοινώθηκε έχει για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο που καταφέρνει να περνά το 1 σε αυτόν τον δείκτη. Το Kia EV6 με την μπαταρία των 77,4 kWh και την κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, είναι ο νικητής στην κατάταξη των ηλεκτρικών για την φετινή χρονιά, όντας το αυτοκίνητο που ο δείκτης του έφθασε το 1,03.

Αυτό σημαίνει ότι με μία φόρτιση, το EV6 καταφέρνει μέσα σε 20 λεπτά να ξεπεράσει σε αυτονομία τα 300 πραγματικά χιλιόμετρα, φθάνοντας τελικά τα 306 χιλιόμετρα.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο περσινός νικητής, η Mercedes EQS 450+, η οποία κατέγραψε έναν δείκτη 0,92, ή με άλλα λόγια 275 χιλιόμετρα αυτονομίας από μία φόρτιση των 20 λεπτών.

Advertisement

Παρατηρώντας την λίστα βλέπουμε ότι υπάρχουν και μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ γρήγορης φόρτισης. Η BMW iX xDrive 50 (P3CI 0,91 και 273 χιλιόμετρα αντίστοιχα), το Hyundai Ioniq 5 2WD (0,91 και 272 χλμ. αντίστοιχα) και η Porsche Taycan GTS Sport Turismo (0,90 και 271 χλμ. αντίστοιχα) ακολουθούν στην κατάταξη την Mercedes.

Advertisement

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με αυτές τις επιδόσεις, θα ήταν νικητές στην περσινή κατάταξη, κάτι που δείχνει και τη σημαντική εξέλιξη που γίνεται στην τεχνολογία των μπαταριών και της φόρτισης χρόνο με το χρόνο.

H θέση του ΕV6 αλλά και του Ioniq 5 δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εκμεταλλεύονται στο έπακρο την αρχιτεκτονική των 800 Volt. Όπως δείχνει η καμπύλη φόρτισης μπορούν να διατηρήσουν το Mega Energy Boost κατά τον ανεφοδιασμό μέχρι να φτάσει η μπαταρία στο 50%, ενώ το Κia κερδίζει το Hyundai, καθώς ξεκινά την φόρτιση λίγο ψηλότερα από τα 235 KW.

H Porsche Taycan, έχοντας και αυτή αρχιτεκτονική 800 V και ονομαστική δυνατότητα φόρτισης πάνω από τα 250 kW (φθάνει και τα 276 kW σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση), δεν καταφέρνει να διατηρήσει αυτή την ικανότητα και πάνω από το 45% της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Advertisement

Για πρώτη φορά η εταιρία P3 Group προσδιόρισε τον δείκτη σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες τιμής. Το συμπέρασμα είναι ότι τα πιο ακριβά αυτοκίνητα έχουν καλύτερη τεχνολογία φόρτισης.

Είναι ενδεικτικό ότι το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με κόστος κάτω από τα 35.000 ευρώ ήταν το VW ID. 3, με δείκτη 0,51 και μόλις 153 χιλιόμετρα σε 20 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το μεγαλύτερο κέντρο φόρτισης
Kαι όμως γίνεται: 1.202 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση
Σε όλη την Ευρώπη οι πολυτελείς σταθμοί φόρτισης της Audi