Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα online μεταβιβάσεων αυτοκινήτων

Ελλάδα 14:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πιλοτικό πρόγραμμα online μεταβιβάσεων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα online μεταβιβάσεων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με βασικό στόχο να μπει ένα τέλος στις ουρές και τα… γρηγορόσημα.

Advertisement
Advertisement

Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αναμονής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στα σκαριά πρόγραμμα για  μεταβιβάσεις αυτοκινήτων μέσω διαδικτύου. Η σχετική ενημέρωση έγινε πολύ πρόσφατα από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η μεταβίβαση αυτοκινήτων είναι συνυφασμένη με τις… ουρές, το χαρτομάνι σε διαδρόμους και σε γκισέ αλλά και με το λεγόμενο «γρηγορόσημο», γι’ αυτό σχεδιάζεται πρόγραμμα βάσει του οποίου όλη η διαδικασία θα γίνεται από το σπίτι και από τον… υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν ο αγοραστής και ο πωλητής στη Διεύθυνση Μεταφορών.

Advertisement
Advertisement

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα λειτουργεί  διαδικτυακή πλατφόρμα. Σε αυτή, θα έρχεται η ειδοποίηση στη Διεύθυνση Μεταφορών ότι τα τέλη έχουν πληρωθεί και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Η Διεύθυνση θα δίνει το οκ ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα ενημερώνεται διαδικτυακά η Διεύθυνση Μεταφορών από το σύστημα ότι τελείωσε η μεταβίβαση.

Η άδεια θα εκτυπώνεται και είτε απλά ο πολίτης θα προσέρχεται να την παραλάβει ή θα του αποστέλλεται και ταχυδρομικά.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενοικίαση των σπιτιών μέσω του Taxisnet, με απλό και σύντομο τρόπο. Οι διαδικασίες που γίνονται χειρόγραφα, θα πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει το ποσό της αγοράς του αυτοκινήτου σε τραπεζικό λογαριασμό. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί μόλις η Περιφέρεια αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα του υπουργείου και του Taxisnet.

Advertisement

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εφόσον αποδειχτεί αποτελεσματικό θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Με το νέο σύστημα θα μεταβιβάζονται αυτοκίνητα χωρίς να χρειαστεί να έρθουν ούτε ο αγοραστής ούτε ο πωλητής στη Διεύθυνση Μεταφορών. Η διαδικασία θα γίνεται είτε από το σπίτι, είτε από τα γραφεία της εταιρείας από την οποία αγοράζεται το αυτοκίνητο. Μόλις τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα που ετοιμάστηκε θα έρχεται η ειδοποίηση στη Διεύθυνση Μεταφορών ότι όλα είναι εντάξει με τις διαδικασίες της μεταβίβασης, τα τέλη είναι πληρωμένα κ.ο.κ. και η Διεύθυνση θα δίνει την έγκρισή της ηλεκτρονικά ότι μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβαση. Τελειώνοντας με τη μεταβίβαση θα έρχεται το αίτημα στη Διεύθυνση Μεταφορών από το διαδικτυακό σύστημα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Εκεί θα εκτυπώνεται η άδεια και θα παραδίδεται όπως θα ζητά ο πελάτης. Δηλαδή, είτε θα αποστέλλεται ταχυδρομικά, είτε θα έρχεται ο πελάτης από τη Διεύθυνση μόνο για να παραλάβει την άδεια, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωνσταντίνος Πάλλας.

Advertisement