Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι; – Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Ελλάδα 8:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι; – Που βρίσκεται η Ελλάδα;

ΝΕΑ

Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι; – Που βρίσκεται η Ελλάδα;

ΝΕΑ

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι μία από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Ποιες είναι όμως οι χώρες που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις;

Advertisement
Advertisement

Αν και τα αυτοκίνητά μας γίνονται όλο και πιο ασφαλή και με ικανότητες να αποφεύγουν την “κακιά στιγμή”, είναι προφανώς αδύνατον να πάψουν να γίνονται δυστυχήματα.

Όμως κάθε χώρα έχει διαφορετικές επιδόσεις σε αυτή τη μαύρη λίστα, όπως φαίνεται από την έρευνα που έκανε το Insurance Ιnstitute of Highway Safety των ΗΠΑ.

Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να δοθεί μία εικόνα για το πως συγκρίνονται οι δρόμοι των ΗΠΑ με αυτούς της Ευρώπης. Και πόσα ατυχήματα γίνονται σε κάθε χώρα, με βάση τον πληθυσμό της.

Advertisement
Advertisement

Βλέποντας τους δύο χάρτες και τα χρώματα που σημειώνουν τους δείκτες, είναι ξεκάθαρο ότι οι δρόμοι των ΗΠΑ είναι σαφώς πολύ πιο θανατηφόροι από τους αντίστοιχους της Ευρώπης.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο στις ΗΠΑ, που δέκα Πολιτείες χάνουν πάνω από 160 ανθρώπους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Σε αντίθεση, η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, που είναι στην Ρουμανία, οι απώλειες είναι “μόνο” 96 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Advertisement

Οι δύο χάρτες αναδεικνύουν και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία Πολιτεία με το χαμηλότερο δείκτη θανάτων, σε αντίθεση με την Ευρώπη που υπάρχουν πέντε χώρες με λιγότερους από 40 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στις ΗΠΑ μόνο οκτώ Πολιτείες είναι κάτω από τους 80 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Advertisement

Η χειρότερη επίδοση στις ΗΠΑ είναι η Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ με 254 θανάτους στον δρόμο ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ερευνώντας τους λόγους που γίνεται αυτό, το IIHS σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τους νεαρούς οδηγούς που επιτρέπεται να οδηγούν στις ΗΠΑ, όταν στην Ευρώπη πρέπει να συμπληρώσουν τα 18 έτη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα υπάρχουν Πολιτείες που επιτρέπουν την οδήγηση και από τα 14 μόλις έτη.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο κομμάτι των οδηγών που οδηγούν κάτων από την επήρρεια ουσιών ή φαρμάκων. Επίσης υπάρχει σχετική αναρχία στην κίνηση σε επαρχιακούς δρόμους αλλά και στις πόλεις σε αρκετές Πολιτείες.

Advertisement

Υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από τους Ευρωπαίους ανά έτος.

Όσο για την χώρα μας, παρά το ότι πιστεύεται, βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα που βασίζονται στα data του 2018-2019. Η χώρα μας ανήκει στο μέσο όρο της Ευρώπης, στην πράσινη ζώνη που σημαίνει 40 έως 79 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz: Μηδενικά ατυχήματα ως το 2050
Γιατί τα ηλεκτρικά προκαλούν περισσότερα ατυχήματα; (+video)
Σκάνδαλο Tesla: Έτσι παραπλανά τις Aρχές στα ατυχήματα με το Autopilot