Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Ελλάδα 12:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

ΝΕΑ

Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

ΝΕΑ

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος για να απαλλαχθεί από το κόστος των Τελών.

Advertisement
Advertisement

Δύο είναι οι κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που εξαιρούνται από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2021. Η πρώτη γίνεται εκούσια από τον κάτοχο και βέβαια το όχημα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ενώ στην άλλη περίπτωση οι κάτοχοι κινούν κανονικά το αυτοκίνητο χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ.

Ειδικότερα από την υποχρέωση καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας 2021 απαλλάσσονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που αφορούν:

Advertisement
Advertisement

1.Προσωρινή ακινησία οχήματος

Όσοι καταθέσουν προσωρινά τις πινακίδες κυκλοφορίας μαζί με τις Άδειες Κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν θα καταβάλλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021. Ωστόσο σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δώσει παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους όποτε εκπνέει και η εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021. Δηλαδή αν υποθετικά παραταθεί η εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 έως τις 8 Ιανουάριου της επόμενης χρονιάς οι κάτοχοι οχημάτων έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες έως την ίδια ημερομηνία εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας.

2.Ανάπηροι – ΑμεΑ.

Advertisement

Το δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου. Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα Τέλη Κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, όπου το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας έχει παραχωρηθεί στον/στους ασκούντα/ασκούντες τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία, τα πρόσωπα αυτά να μην έχουν στην κατοχή τους άλλο όχημα για το οποίο έχει χορηγηθεί απαλλαγή. Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας χορηγείται, μόνο, με την έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και αφορά στα επόμενα έτη από την έκδοσή της, με εξαίρεση τα νέα οχήματα τα οποία θα λαμβάνουν απαλλαγή και για το πρώτο έτος ταξινόμησης.

Advertisement

Τέλος σε περίπτωση θανάτου ανήλικου αναπήρου, για λογαριασμό του οποίου είχε χορηγηθεί στα ως άνω πρόσωπα απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος εκείνου του θανάτου του αναπήρου.

Οι ανάπηροι που έχουν:

Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

Advertisement

Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

-Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

-Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

-Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

-Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

-Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Επίσης οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650κ.εκ., που ανήκουν:

αα)στους αναπήρους πολέμου, αξιωματικούς και οπλίτες,

αβ) στους ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες των τριών κλάδων των Ενόπλων δυνάμεων, στους αξιωματικούς και άνδρες των Σωμάτων ασφαλείας, στους αξιωματικούς και άνδρες του Πυροσβεστικού και Λιμενικού σώματος, στους άνδρες της Αγροφυλακής, καθώς και στους υπαλλήλους της Τελωνειακής Υπηρεσίας τους εντεταλμένους στη δίωξη του λαθρεμπορίου.

αγ) στους πολίτες που κατέστησαν ανάπηροι, κατά το από 21.4.1967 έως 23.7.1974 χρονικό διάστημα, συνεπεία της δράσεως τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Σημείωση Κατ΄εξαίρεση, τα επιβατικά αυτοκίνητα για τις ανωτέρω περιπτώσεις παραπληγικών αναπήρων και των αναπήρων με αναπηρία 100%, δύνανται να έχουν κυλινδρισμό κινητήρα ανώτερο των 1650 κ.εκ.

αδ)στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

αε)στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.

Σε ανάπηρους πολίτες, οι οποίοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, κατ’εξαίρεση απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητο μέχρι 2650 κ.εκ.και για ποσοστό αναπηρίας 100% μέχρι 3650 κ.εκ.

Οι ως άνω απαλλαγές των αναπήρων χορηγούνται, εφόσον:

H κυριότητα του οχήματος ανήκει 100% στον ανάπηρο, όπως αυτή προκύπτει από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία και μέχρι το έτος ενηλικίωσής του.

Η πάθηση από την οποία πάσχει ο ανάπηρος εμπίπτει στις προαναφερόμενες διατάξεις.

Ο ανάπηρος δεν έχει στην κατοχή του άλλο όχημα στο οποίο να έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας (όπως αυτό προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση).

Για αυτοκίνητο που ανήκε σε θανόντα ανάπηρο, στον οποίο είχε χορηγηθεί απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω της αναπηρίας του, οι κληρονόμοι στους οποίους περιέρχεται αυτό οφείλουν τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο του θανάτου του κληρονομούμενου ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση θανάτου προσώπου στο οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας για λογαριασμό ανήλικου αναπήρου, δύναται να παραχωρείται εκ νέου το δικαίωμα απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στο πρόσωπο που ορίζεται επίτροπος ή στο έτερο πρόσωπο που δύναται να ασκεί τη γονική μέριμνα και έως την ενηλικίωση του αναπήρου.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Αγόραζαν αυτοκίνητα και δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ!

Ηλεκτρονικές οι μεταβιβάσεις οχημάτων-Τι θα ισχύσει για την παρακράτηση κυριότητας

Τέλος οι κομπίνες στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα!

Επιβεβαίωση Newsauto! Διόδια ανάλογα με το ύψος

Αποκλειστικό: Από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο – Ποιά αυτοκίνητα αφορά;