Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια εταιρία από το «πουθενά» θα φτάσει στην κορυφή;

Ελλάδα 16:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια εταιρία από το «πουθενά» θα φτάσει στην κορυφή;

ΝΕΑ

Ποια εταιρία από το «πουθενά» θα φτάσει στην κορυφή;

ΝΕΑ

Ξεχάστε τους μεγάλους παίκτες, την Toyota, την VW ή την Ford. Μία εταιρία που κανείς δεν υπολογίζει σήμερα θέλει να κατακτήσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία την επόμενη 20ετία.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχει ακόμα χώρος για “θαύματα” στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία; Δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά να πάρουμε απάντηση. Μόλις μία δεκαετία πίσω.

Εκείνη την εποχή ελάχιστοι γνώριζαν το όνομα της Tesla. Και ακόμα πιο λίγοι -οι οποίοι έχουν γίνει πάμπλουτοι- είχαν το κουράγιο να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία εταιρία ενός παράξενου επιχειρηματία.

Το 2023 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Tesla είναι η πρώτη σε πωλήσεις παγκοσμίως εταιρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η κεφαλαιοποίησή της -παρά την πτώση της μετοχής των τελευταίων μηνών- την καθιστά την εταιρία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί αυτό το sucess story να επαναληφθεί. Μία εταιρία από την Κίνα λέει πως μπορεί να τα καταφέρει. Και ότι το 2043 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως η Toyota, η VW ή η Ford.

H εταιρία είναι η Κινέζικη Xiaomi, ο γίγαντας -πλέον- στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων. Ήδη η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο στην αγορά μέσα στο 2024. Όμως ο ιδρυτής της Lei Jun δηλώνει ότι έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Μιλώντας σε πρόσφατη συνάντηση με τους μετόχους ο Jun ανέπτυξε το πρόγραμμά του για την καθιέρωση της Xiaomi ως μεγάλος κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Advertisement

Πόσο μεγάλος; Η Xiaomi θέλει να βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των μεγαλύτερων κατασκευαστών στα επόμενα 15 με 20 χρόνια, και να παλεύει για την κορυφή με τους γίγαντες που υπάρχουν σήμερα.

Η εξέλιξη της Xiaomi σε κατασκευαστή αυτοκινήτων είναι ταχύτατη τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας προσλάβει πάνω από 2.300 εργαζόμενους για την εξέλιξη του μοντέλου της.

Advertisement

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν στα τέλη του 2022 και ήδη προγραμματίζεται να μπει στην παραγωγή το 2024, χρόνος πραγματικά ελάχιστος για την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου. Και τα σχέδια είναι μεγάλα για τα επόμενα χρόνια, με πάνω από 100 νέα μοντέλα.

Η εταιρία σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει για την πώληση το ήδη τεράστιο δίκτυο που διαθέτει, με πάνω από 10.000 σημεία σε όλη την Κίνα και ακόμα περισσότερα σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Ο Jun αναγνωρίζει ότι τα πρώτα βήματα που θα κάνει η εταιρεία στην αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι γεμάτα προκλήσεις. Αναγνωρίζει ότι οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα είναι ήδη σχεδόν επτά χρόνια μπροστά. Αλλά με δεδομένη την εστίαση της εταιρίας στην τεχνολογία, η Xiaomi θα πρέπει να είναι σε θέση να φτάσει σε χρόνο ρεκόρ.

Η Xiaomi πιστεύει ότι η παραγωγή αυτοκινήτων είναι μία δραστηριότητα που έχει πολύ χρήμα, και θέλει να προλάβει και τις άλλες εταιρίες κινητών (όπως η Apple ή η Sony) που ξεκινούν και αυτές την δική τους προσπάθεια.

Λέτε να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο Tesla; Κανείς δεν ξέρει, αν και οι παραδοσιακοί κατασκευαστές έχουν “ξυπνήσει” από τον λήθαργο της προηγούμενης δεκαετίας. Όμως η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η Xiaomi είναι απίστευτη.

κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την δυναμική της. Ο καιρός θα δείξει αν τα σχέδιά της είχαν κάποια προοπτική ή ήταν απλά μία υπερβολή πέρα και πάνω από τις δυνατότητές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το ηλεκτρικό της Xiaomi
Αυτοκίνητο Apple: Θα το δούμε ποτέ;
Ο φιλόδοξος στόχος της Xiaomi στην αυτοκινητοβιομηχανία